Geçen haziran ayında Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’na 17 Aralık soruşturmasıyla ilgili şikayette bulunan CHP'li Oran, Soruşturma Komisyonu raporunu da gruba gönderecek. Raporla birlikte orijinal polis fezlekesi de Avrupa Konseyi’ne gidecek.
Bugün'den Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturma sürecine ilişkin “orijinal polis fezlekesi” ile ilgili iki önemli gelişme yaşanıyor. CHP, BUGÜN Gazetesi'nin kamuoyuna daha önce yansıttığı gibi; orijinal fezlekeyi gerekçeleriyle birlikte eski bakanlarla ilgili TBMM Soruşturma Komisyonu raporuna ‘muhalefet şerhi’ olarak koyacak. Fezlekenin rapora girmesi ile sürece ilişkin ayrıntılar, kamuoyu bilgisine aktarılacak.
RAPOR DA GİDECEK
Orijinal fezleke ile ilgili diğer sürpriz gelişme ise Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP Milletvekili Umut Oran’ın, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’na (GRECO) Haziran ayında yaptığı şikayet kapsamında yaşanacak.
Oran, TBMM Soruşturma Komisyonu raporunu GRECO'ya gönderecek. Raporla birlikte orijinal polis fezlekesi de, Avrupa Konseyi’ne gitmiş olacak.
‘TAMAMEN YOK EDEMEZLER’
Oran, Bugün'e yaptığı açıklamada, yurtdışı gezilerinde siyasi muhataplarının öncelikli sorularının Türkiye’deki yolsuzluklar ve insan haklarında yaşanan ihlallere ilişkin iddialar olduğuna dikkat çekti. Oran, tapelerin imhası tartışması ile ilgili olarak, "Ellerindeki kanıtları tamamen yok edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Devlette ‘iş ve işlemlerde devamlılık' esastır. 17 ve 25 Aralık soruşturma sürecine ilişkin kanıtların kopyalarının olamayacağını düşünmüyorlardır herhalde” dedi.
Oran, GRECO’da açtığı dava kapsamında, soruşturma sürecinde yaşanan gelişmeleri ve TBMM Soruşturma Komisyonu’nun raporunun ayrıntılarını Avrupa Konseyi ile paylaşacağını kaydetti.
‘ÖNERGELERİ MECLİS BAŞKANI ENGELLEDİ'
Umut Oran’ın, geçen haziran ayında Avrupa Konseyi GRECO’ya yaptığı başvuruda, 17 Aralık soruşturmasından “Türkiye rüşvet skandalı” olarak bahsediliyor. Dilekçede, Rıza Sarraf’ın soruşturmanın kilit ismi olduğu vurgulanırken, eski bakan çocukları ile ilgili rüşvet iddialarına yer verildi. Eski bakanların istifa etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Paralel devlet yapılanmasının önlenmesi gerekçesiyle; emniyet, yargı, TİB ve BDDK gibi kurumlarda çok sayıda personelin görevden alındığına dikkat çekilen dilekçede eski bakan Zafer Çağlayan’ın 700 bin lira değerindeki saatine ilişkin yolsuzluk iddialarına da yer verildi.
Umut Oran, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması süreciyle ilgili 7 soru önergesi verdiğini ancak önergelerin TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından işleme konulmadan iade edildiğini belirtti. Önergelerin iade yazısı da dilekçeye ek olarak sunuldu. Umut Oran, başvurusunda, “Anayasal düzen askıya alınmak istenmekte ve Türkiye’de fiilen bir siyasal parti diktası hakim kılınmaktadır” dedi.