Yolsuzluk soruşturmasında bile yolsuzluk yapılmış

Tapelerin imhasına gerekçe gösterilen CMK maddesine ilişkin, Yargıtay'ın aksi yönde karar verdiği ortaya çıktı.

Yolsuzluk soruşturmasında bile yolsuzluk yapılmış

Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün tapelerin imhasına gerekçe gösterdiği CMK maddesine ilişkin, Yargıtay'ın aksi yönde kararlar verdiği ortaya çıktı.

Bugün'den Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre, Yargıtay’ın bu emsal kararının, Meclis'te okutulmayan fezlekenin üst yazısında yer aldığı ve komisyon üyelerinden bu belgenin saklandığı iddia edildi.

Meclis Soruşturma Komisyonu'nun Başkanı Hakkı Köylü, CMK’nın 135/3. maddesinin “Tanıklıktan çekinebilecek kişiler arasındaki iletişim kayda alınamaz” hükmünü gerekçe göstererek tapelerin imha edileceğini açıklamıştı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun aksi yönde kararları olduğu anlaşıldı. Yargıtay’ın bu emsal kararının, Meclis Genel Kurulu’nda okutulmayan 4.5 sayfalık fezleke üst yazısında da yer aldığı ortaya çıktı.

YARGITAY “DELİL” DEDİ

 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesini AK Partili 9 üyenin oylarıyla reddeden Soruşturma Komisyonu'nun Başkanı Hakkı Köylü, eski bakanların oğulları ile konuşma kayıtlarının CMK'nın ilgili maddesince imha edileceğini açıklamıştı.

Köylü’nün bu açıklamasına karşın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun aksi yönde 2 ayrı kararı olduğu ortaya çıktı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 19 Şubat 2013 ve 3 Haziran 2014 tarihli kararlarında “tanıklıktan çekinme hakkı olanlar arasındaki konuşmalar, her ikisi de suç şüphesi altında ise bu konuşmaların delil” niteliği taşıdığı belirtildi.

Yargıtay kararlarında, “Bu konuşmaların delil sayılmamasının, tanıklıktan çekinme hakkına sahip kişilerin aynı suçu birlikte işlemelerinin kanun koyucu tarafından himaye edildiği sonucuna ulaşılır ki bunun kabulü mümkün değildir” şeklinde görüş bildirildi.

FEZLEKE ÜST YAZISINDA DA VAR

Yargıtay’ın bu emsal kararının, Meclis Genel Kurulu’nda okutulmayan 4.5 sayfalık fezleke üst yazısında da yer aldığı ortaya çıktı. Savcı kökenli, CHP Milletvekili Ali Özgündüz, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, kararın, fezleke üst yazısında yer aldığını ancak Hakkı Köylü’nün fezleke üst yazısını üyelerden saklamış olabileceğini belirtti. Özgündüz, “Komisyon üyeleri fezleke üst yazısını görmediklerini ifade etti. Komisyon Başkanı bilinçli olarak saklamış olabilir” dedi.

CHP'NİN TAPE REKORU: BİR GECEDE 1 MİLYON 695 BİN KİŞİ İZLEDİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK), TBMM Soruşturma Komisyonu'nun AK Partili üyelerin oyu ile tapelerin imha edilmesi kararını görüştü. Kılıçdaroğlu, komisyon üyesi Erdal Aksünger’den bilgi aldı.

‘SIFIRLAMA’ BİRİNCİ

Meclis’te, Anayasa ve İçtüzük kaynaklı hukuki mücadeleyi sürdürme kararı alan CHP, Facebook sayfasında tape yayınına geçerken, tapelerin, partinin resmi internet sitesine şimdilik konulmayacağı belirtildi. CHP’nin internet sitesinin yeniden dizayn edileceği, güvenlik ayarlarının yükseltileceği ifade edildi. CHP’nin Facebook sayfasına konulan tapeler ise şimdiden 1 milyon 695 bin kişi tarafından izlendi. En çok izlenen kayıt, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen “sıfırlama” konuşmasına ilişkin oldu. En çok izlenen ikinci kaydın da, eski bakan Egemen Bağış ile Rıza Sarraf arasında geçtiği iddia edilen tape olması dikkat çekti.

15 YIL İMHA EDİLEMEZ

CHP'li Ali Özgündüz, Yargıtay kararının, hakkında rüşvet almak suçlaması bulunan hakim ile yeğeni arasındaki telefon görüşmesine ilişkin olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Yargıtay, suçun iştirakçisi iseniz tanıklık durumu sona erer şüphelisinizdir diyor. Muammer Güler’in, oğlu ile görüşmesi normal koşulda kaydedilemez. Oğlu dinleniyorsa babası ile görüşmeleri kayda alınamaz. Ancak dinleme sırasında ortak suç işledikleri anlaşılırsa baba oğul tanıklıktan çekinme statüsü sona erer. Delil kabul edilir. Güler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı. Ancak reddedildi. Savcılık reddederken de Yargıtay kararına atıfta bulundu. Güler’in başvurusu, Savcılığın ret görüşü ve Yargıtay kararı, fezleke üst yazısında var. Ancak bu yazı Genel Kurul’da okunmadı. Komisyon üyeleriyle konuştuğum kadarıyla onlara da dağıtılmadı.”

MUHAFAZA EDİLMELİ

Özgündüz, tapelerin Meclis Genel Kurulu kararı ne olursa olsun imha edilemeyeceğini belirterek, “TCK 66. madde kapsamında rüşvet suçunun zaman aşımı 15 yıldır. 15 yıl içinde dosya yeniden açılabilir. 15 yıl tapelerin muhafaza edilmesi gerekir” dedi.
<< Önceki Haber Yolsuzluk soruşturmasında bile yolsuzluk yapılmış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER