Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan HSYK’nın yapısını değiştiren kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Kanun ile, HSYK’nın bugüne kadar çıkardığı ve aralarında adli kolluk ve yolsuzlukla mücadele konulu genelgelerin de bulunduğu 34 genelge yürürlükten kalktı. Böylece HSYK, bundan sonra bakanın istemediği hiçbir konuda genelge yayımlayamayacak. Bakanlara fezleke vb. özel soruşturma usulleri konularında yeni genelgeler çıkarılabilecek.
Yeni kanunun önemli sonuçlarından biri HSYK genelgeleriyle ilgili olacak. Buna göre, yeni kanunla birlikte HSYK’ya ait 34 ayrı genelgenin tümü yürürlükten kaldırılacak. HSYK yönetmeliğinin de sadece yeni kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanabilecek. Kanunla yürürlükten kaldırılan bu genelgeler arasında, genel soruşturma usullerinin yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, askerler, bürokratlar vb. yasalarla dokunulmazlık sağlanan meslek mensuplarıyla ilgili soruşturma usul ve esaslarını belirleyen iki genelge de var. Bu genelgelerin yerine Bakan, yeni genelgeler yayımlayabilecek.
YOLSUZLUK DOSYALARI ETKİLENECEK
Kanunla kaldırılacak olan iki ayrı genelge ise hâlen ülke gündemini belirleyen yolsuzlukla etkili mücadele edilmesi amacıyla hazırlanmıştı. Bu genelgelerden 13 numaralı olanı “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanmasının önlenmesi” başlığını taşırken, 14 numaralı genelge ise “Yolsuzluk olaylarına ilişkin soruşturmalar ve kovuşturmalar” konusunu düzenliyor. Her türlü yolsuzluk ve haksız kazançla mücadele konusundaki mevzuata, uluslararası uygulamalara atıf yapılan ve suçun önemine işaret edilip, hâkim ve savcılardan bu suçları karşı duyarlı olmaları istenen bu iki genelge de tarihe karışacak.
ADLİ KOLLUK DA VAR
Bir diğer genelge ise, 17 Aralık’ta başlayan ve kimi bakanlar ile çocuklarının dahil olduğu yolsuzluk soruşturmasında ilk gündeme gelen adli kollukla ilgili genelge olacak. HSYK’nın adli kolluk görevlilerinin çalışma esaslarını çok ayrıntılı düzenleyen ve son dönemde yapıldığının aksine kolluk amirlerinin savcı denetiminde olması gerektiğini, tüm soruşturmalarda savcıların etkili olması gerektiğini anlatan genelgesi artık olmayacak. Aynı şekilde, Üst Dereceli Adli Kolluk Amirleriyle ilgili incelemesoruşturmalar konusunu düzenleyen ilgili genelge de artık olmayacak.
FEZLEKE KAÇIRMACA
Yeni yetkiler alan Bakan, HSYK Başkanı sıfatıyla etkili olacağı HSYK Genel Kurulu aracılığıyla, bakanlar hakkında işledikleri öne sürülen rüşvet vb. akçeli suçlarla ilgili savcıların fezleke düzenleme yetkilerine bile müdahale amacıyla yeni genelge yayımlanmasını sağlayabilecek. HSYK genelgesi hâkim savcıları bağlayıcı olacağı için de bu yolla bakanlarla ilgili suç iddialarının gereği yapılmak üzere Meclis’e fezleke olarak gönderilmesi, bugüne kıyasla çok daha zorlaştırılabilecek. Öte yandan HSYK’da yargı mensubu veya memur ayrımı yapılmadan 600 kadar çalışanın görevlerine bu kanunla aynı gün son verilecek.
ÇAYCILAR DAHİL 600 KİŞİ
Buna göre; seçimle gelen üyeler hariç HSYK’da görev yapan genel sekreter ve yardımcıları ile Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, kurul müfettişleri, tetkik hâkimlerinin yanı sıra, HSYK’nın hizmetlisi, şoförü, çaycısı, sekreteri, katibi olarak görev yapan idari çalışanlarının görevleri son bulacak. Benzer şekilde, Adalet Akademisi’ndeki Başkan ve yardımcıları dahil yargı mensuplarıyla, idari çalışan olan memurların da görevi sona erecek. 10 gün içinde HSYK başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı yeni atamalar yapacak.