Malatya’da 18 Nisan 2007 günü Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in öldürülmesi olayında suçüstü yakalanan 5 genç, 7 yıl tutuklu yargılandıktan sonra, azami tutukluluk süresini 5 yıla indiren yasa ile tahliye olmuştu. Kamuoyunda oluşan tepki üzerine davaya bakan Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 sanık için ‘konutta elektronik kelepçe’ uygulamasına karar verilmiş, konutlarından dışarı çıkmaları yasaklanmıştı. Fakat 5 sanıktan; Hamit Çeker, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler'in sık sık ev hapsini ihlal ettiği tespit edildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 4 sanığın ev hapsini ihlal etmesine karşın neden tutuklanmadıklarını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. Ağbaba, TBMM’de sunduğu önergesinde, “Sanıkların ev hapsine alındıkları 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren kaç kez ev hapsini ihlal etmişlerdir? Sanıklar ev dışında kaç saat süre geçirmiştir? Mahkeme tarafından sanıkların ev hapsini ihlal etmeleri durumunda derhal tutuklanacakları belirtilmesine rağmen, ihlallerin ardından tutuklama kararının çıkmamasının sebebi nedir? Bu normal bir uygulama mıdır? Daha önce ev hapsi ihlalleriyle ilgili benzer kararlar verilmiş midir? Bu son olayla ilgili Bakanlığınıza ulaşmış bir şikayet var mıdır? Var ise konuyla ilgili neler yapılmıştır?” sorularını yöneltti.
“EV HAPSİ İHLALLERİ ELEKTRİK KESİNTİLERİNE BAĞLI”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından verilen cevapta, sanıklara takılan elektronik kelepçenin, cep telefonlarının çalışma esasına benzer şekilde çalıştığı anımsatıldı. Ev hapsi uygulamasına tabi sanıkların evlerine elektronik kelepçe ana ünitesinin monte edildiği, ünitenin uydu üzerinden Ankara’daki Elektronik İzleme Merkezi'ne sinyal gönderdiği hatırlatılan açıklamada, “Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı Elektronik İzleme Şube Müdürlüğü tarafından ihlal olarak bildirilen ve soru önergesinde de bahsedilen hallerin bir kaç dakikayı geçmeyen durumlar şeklinde olduğu ve sanıkların aranmalarında her seferinde ikametlerinde bulunduklarının tespit edildiği, uzun süreli ihlal görünen durumlarda ise elektrik kesintisi veya cihaz arızasının bulunduğunun anlaşıldığı, nitekim Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 18 Nisan 2014 tarihli ek kararında ‘teknik nedenlerle elektronik kelepçenin sinyal vermesi durumunda sanık arandığında evde olması halinde durumun ihlal sayılmayacağı’ yönündeki kararının da bu nitelikte olduğu” ifade edildi.
GSM operatörlerine ait sinyal sağlayıcıların her zaman sağlıklı çalışmadığını savunan Bozdağ, mekan değişikliği ve mevsimsel şartlara bağlı olarak sinyalin tamamen kesilmesi durumunda da ihlal bildirimi yapıldığını öne sürdü. Bozdağ, buna örnek olarak evi Malatya’da kent merkezinde bulunan Emre Günaydın için hiç ihlal bildirimi yapılmamasını, Darende ilçesi Ayvalı beldesinde yaşayan Cuma Özdemir için ise bir çok kez bildirimde bulunulmasını örnek verdi.
(CİHAN)