Özel Yetkili Mahkemeler'i kaldıracaklarını açıklayan AK Partili yöneticiler, yürüyen
davaların sözkonusu
düzenlemeden etkilenmeyeceğini, ÖYM'de görülen mevcut davaların sonuçlanana kadar yine aynı
mahkemelerde görülmeye devam edeceğini açıkladı. Ancak hukukçulara göre bu mümkün değil...
Zira kanuna, 'devam etmekte olan davalara özel yetkili mahkemelerde bakılacağı' yönünde geçici madde konulsa bile, bu düzenleme, usul hükümlerinin derhal uygulanacağı ilkesine ve
anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olacağından, ortaya çıkacak kaosu önlemeye yetmeyecek ve o davalar bitirilmeden yeni kurulacak mahkemelere gönderilecek. Ve böylece ÖYM'lerin kaldırılmasıyla 'görev' sorunu da ortaya çıkacak.
Dava dosyaları mahkemeler arasında dolaşacak, görevsiz olduğuna karar veren mahkemeler sorumluluktan kaçmak için sanıkların tümünü tahliye edecek.
Cumhuriyet Gazetesi bu durumun sinyalini verdi bile. "
Hukukçular: Eşitsizlik" başlığıyla verilen haberde şöyle denildi:
"Özel Yetkili Mahkemeler'in bazı davalarda çalışmalarını yürütmesi eğilimi "hukukun ruhuna
ihanet" olarak değerlendirildi. Prof. Köksal
Bayraktar "Her mahkeme için ayrı hukuk kuralı olur mu? 21. yüzyıldayız.
Türkiye bu halde olmamalı" dedi. Eşitliğin bozulacağına dikkat çeken Prof. Ülkü Azrak da "Bir ülkede iki hukuk sistemi olmaz. Davalar 10 yıl sürerse ne olacak?" diye sordu.
Star Gazetesi'ne konuşan eski savcılar
Sacit Kayasu ve
Mete Göktürk de, düzenlemenin
Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceği yorumunu yaptı.
Kayasu, "ÖYM'leri kaldırıyorsan mevcut davaların başka mahkemelerde görülmesi anayasa eşitlik ilkesine aykırı olur. Usul hükümleri herkese uygulanır. Aynı suçu işleyen birisi suçu daha önce işlediği için özel yetkili de yargılanacak sonra işleyen başka mahkemede yargılanacak, aynı suç başka mahkeme olmaz. Bu bence
Anayasa Mahkemesi'ne giden bir düzenleme olur" derken; Göktürk de "Böyle bir düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilir. Çünkü usulde yapılan ve sanık lehine olan değişikliklerden herkes faydalanmak durumundadır.
Balyoz ve
Ergenekon sanıkları düzenlemeden etkilenmeyecek diye bir şey söz konusu olamaz" şeklinde konuştu.
Hukukçuların görüşleri bu yönde...
Ankara kulislerinde de düzenlemenin bu şekilde geçmesi durumunda
CHP'nin "anayasanın eşitlik ilkesine aykırı" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceği konuşuluyor.
Anayasa Mahkemesi'nin ÖYM'lerle ilgili düzenlemeyi "eşitliğe aykırı" gerekçesiyle iptal etmesi durumunda Ergenekon, Balyoz, davaların tümü yeni kurulacak olan mahkemelere devredilebilir. Bu sefer ÖYM'lerde yapılan yargılamalar boşa gider ve yeni baştan yargılamalar başlar. O zaman da uzun tutukluluk süreleri daha da katlanır. Hukukçular böyle bir durumda ortaya çok büyük bir kaosun çıkacağına dikkat çekiyor.