Baharın gelmesiyle birlikte uzun yolculuğa çıkan göçmen kuşlar
soğuk ve yağışlı havalar nedeniyle zorluk çekiyor. Baharın habercisi olarak bilinen yüzlerce
leylek,
Beykoz Çavuşbaşı'nda mecburi konaklama yapıyor. Rüzgar ve yağmurun etkisiyle uçmakta güçlük çeken beyaz leylekler, Çavuşbaşı sırtlarında havanın açmasını bekliyor. Her yıl mart ve nisan aylarında
Afrika Kıtası'ndan
Avrupa'ya doğru göç eden binlerce leylek
Türkiye üzerinden geçiş yapıyor. Bu yılda aynı güzergahı kullanan leylekler, aniden bastıran kar ve yağmur nedeniyle ilerlemekte güçlük çekiyor.
Binlerce kilometrelik yolu geçerek
İstanbul'a kadar gelen leylekleri hafta başından itibaren etkisini arttıran soğuk ve yağışlı hava olumsuz etkiliyor. Rüzgara karşı kanat çırpmaktan yorgun düşen çok sayıda leylek dinlenmek için şimdilik
Elmalı Barajı'nın çevresini
tercih ediyor. Havanın ısınmasıyla birlikte leyleklerin dev kanatlarını çırparak havalanması bekleniyor.
Bu arada, sıcak havaların müjdeleyici leyleklerin kuzeye göçü, İstanbul semalarında seyirlik görüntüler de oluşturuyor. Kış mevsiminin sona yaklaşmasıyla güneyden kuzeye göçe başlayan kuşların yolculuğu günlerce sürüyor.
GİZEMLİ YOLCULUK
Her yıl bahar aylarında Afrika Kıtası'ndan yola çıkan leylekler, Türkiye üzerinden Avrupa Kıtası'na ulaşıyor. Yazın bitmesiyle birlikte tersine yolculuğa çıkan leyleklerin bu yolculuğu asırlardır sürüyor.
Araştırmalar leyleklerin vücutlarında yeryüzünün manyetik alanını algılayan bir tür
pusula olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu
doğal pusula ile manyetik alanda çizgileri takip edip yol tayini yaptıklarına inanılıyor. Bu özellikleri sayesinde uzun
yolculuklarını hiç hata yapmadan tamamlayabiliyor. Daireler çizerek ilerleyen leylekler gökyüzünde de insanlar için seyirlik görüntüler oluşturuyor.