İstihbarat alanında kulllanılacak
GÖKTÜRK 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat,
sivil alanlarda ise tarımsal
ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele,
çevre kirliliği,
doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılacak.
Fırlatmadan notlar
Baş
bakan Erdoğan, geri sayım bittiğinde ''hadi ya
Allah Bismillah'' diyerek uydunun fırlatılış görüntülerini izledi.
TBMM Başkanı Çiçek,
Başbakan Erdoğan,
Orgeneral Özel ve Bakan
Ergün arasında geçen
''Kimsenin başına düşmez inşallah'' temennisi salondakileri tebessüm ettirdi.
İlk sinyal alındı
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri
Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, uzaya gönderilen
Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk
gözlem uydusu Göktürk-2'den ilk sinyalin saat 19.39'da
Norveç Trömso'dan alındığını bildirdi.
Beşer, yaptığı açıklamada, Göktürk-2 uydusunun bugün saat 18.25'te yörüngeye yerleşmesinin ardından, 19.39'da uydunun ilk sinyalinin de başarılı şekilde alındığını ve uydu ile Yer arasındaki
iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğunu ifade etti.
-Fırlatmadan sonra ne olacak?-
Göktürk-2, yörüngesine oturduktan sonra kamerası yeryüzüne çevrilecek ve görüntü almaya başlanacak.
Uydudan ilk görüntülerin 25-30
Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.
Uydu üç eksende
kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri
teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek.
GÖKTÜRK 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılacak.
-RASAT da dünyayı uzaydan izliyor-
Türkiye'nin ilk
yerli gözlem uydusu RASAT, 17
Ağustos 2011 tarihinde başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı. Göktürk-2 uydusu, RASAT uydusuna göre 3 kat daha yüksek görüntü çözünürlüğüne ve 4 kat daha yüksek kütleye sahip.
Türkiye, Göktürk-2 ve RASAT sayesinde 2 gözlem uydusundan oluşan ve ileride sayıları artarak genişleyen faal bir gözlem uydusu filosunun temellerini atmış olacak.
-Türk ekipler görev başında-
Türk ekip, Ankara'da TÜBİTAK UZAY ve Ahlatlıbel; Norveç'te ise Tromsö'deki yer istasyonunda konumlandı ve Norveç'in Svalbard adasındaki yer istasyonu da uzaktan bilgisayar bağlantısı ile kontrol edildi.
Norveç'teki yer istasyonları, TÜBİTAK UZAY tarafından, kuzey kutbuna çok yakın olmaları ve uyduyla günde 14 defa uzun süreli iletişim kurabilmeleri sebebiyle uydunun devreye alınması işlemlerinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için kiralandı.
-Milli Uçuş Bilgisayarı BİLGE-
Göktürk-2'de bulunan TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından milli imkanlarla geliştirilen Milli Uçuş Bilgisayarı BİLGE, uydu sistemleri için çok önemli olan yüksek güvenilirlik, yüksek başarım ve yüksek veri iletim hızı ve depolama özelliklerini sağlayan bir
tasarıma sahip.
BİLGE'de yer alan işlemciler birbirlerini denetleyerek, uydu sistemlerinde çok önemli bir
hedef olan görevin yüzde 100 devamlılıkla yerine getirilmesini sağlayacak.
BİLGE uçuş bilgisayarı, uydu yörüngesindeki radyasyonun olumsuz etkilerine karşı korumalı ve hata durumunda kendini düzeltebilecek özellikler taşıyor.
Ayrıca uydunun kontrolünü ve yer istasyonlarıyla iletişimini sağlayan kritik uçuş yazılımları da tümüyle yerli imkanlarla geliştirildi.
GÖKTÜRK-2, görüntü çekimi ve bunların yer istasyonlarına indirilmesi konusunda herhangi bir uluslararası kısıtlamaya tabi olmayacak.
-Göktürk-2'nin teknik özellikleri ve yetenekleri-
Göktürk-2; 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabiliyor. Yaklaşık 400 kilogram ağırlığındaki GÖKTÜRK-2'nin tasarım ömrü 5 yıl. Uydu, bu süre içinde yeryüzünde istenen noktaları tek kare ya da şerit olarak görüntüleyebilecek. Uydumuz ayrıca istenildiğinde yeryüzünün 3 boyutlu haritalarının hazırlanmasında kullanılabilecek stereo görüntüleme imkânları da sunacak yüksek manevra kabiliyetine sahip. GÖKTÜRK-2, günde 15 defa dünya etrafında dönerek belli bir noktayı haftada iki kez görüntüleyebilecek. Uyduda, yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen milli uçuş bilgisayarı ve yazılımı kullanılıyor.
GÖKTÜRK-2, Türkiye;nin kuzey sahillerinden güney sahillerine kadar uzanan yaklaşık 600 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı bir veri haberleşmesine de sahip olacak.