Ret gerekçesinin, “Yanlış talepte bulunma” olduğunu belirten
Yıldırım, yeniden düzenlenmesi gündemde olan
RTÜK yasasının da
sektör temsilcilerinin katılımıyla hazırlanmasının daha hayırlı olacağını söyledi.
Radyo
Televizyon Üst
Kurulu (RTÜK) üyesi
Ahmet Yıldırım ve RTÜK Bölge Müdürü Erhan Esmeray,
Diyarbakır’da yerel
radyo ve televizyon temsilcileriyle kahvaltılı
basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, Diyarbakır’daki yayın kuruluşlarının sorunlarının kendisi için diğer illerdeki yayın kuruluşlarının sorunlarından daha önemli olduğunu söyledi.
“YERELLER DEMOKRASİ ADINA DAHA ÖNEMLİ”
Türkiye’deki medya sektörü büyüklüğünün, diğer ülkelerdekinden çok daha büyük olduğunu anlatan Yıldırım, bunun da RTÜK’e daha büyük sorumluluklar yüklediğini ifade etti.
Yerel yayın kuruluşların ulusal ve uluslar arası kuruluşlara karşı korunması kollanması gerektiğini kaydeden Yıldırım, Türkiye’de bin 117 radyo ve 523 televizyon yayın kuruluşu bulunduğunu hatırlattı. Yıldırım, “Yerel yayın kuruluşlarının
Ulusal ve uluslar arası kuruluşlara karşı korunması gerekiyor. Çünkü yerel kuruluşlar
demokrasi adına ulusal kuruluşlardan çok daha önemlidir. Her ne kadar dünyadaki düzen ulusalların büyümesi yerellerin de yok olmasından yana olsa bile yerelin ön plana çıktığı zaman kamu vicdanının daha tatmin edici ve demokrasinin daha iyi olduğu görülüyor”
“TÜRKÇE DIŞINDA YAYIN TALEPLERİNİ ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ”
Türkçe dışında farklı dillerde yayın izni ile ilgili taleplerin olduğunu aktaran Yıldırım, “Bu talepleri anlayışla karşılıyoruz. Bölgeden gelen 3 talep var.
Şırnak,
Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yayıncı kuruluş Türkçe dışında 3 dilde yayın hakkı istiyor. Bu diller
Kürtçe, Zazaca, Soranice. Kurul’da ‘3 dilde yayın vermeyelim, 1 dilde yayın hakkı verelim’ diyerek bu talepleri reddetti. Reddetmesi de son derece normaldir. Aslında burada gerçekçi olan talebi veren yayıncı kuruluşun yanlış talebidir. Zazaca’da, Soranice de Kürtçe’nin lehçesidir. Ama kurul bunu bilmez ki. ‘Türkçe dışında Kürtçe yayın yapacağım’ diye talepte bulun kabul edilsin. Zazaca’yı da ver Soranice’yi de ver çünkü bunlar yayın hakkı talep ettiğin dilin lehçesidir. Siz dilekçeyi böyle yazarsanız RTÜK’te bunları reddetmekte de haklıdır.” Şeklinde konuştu.
Yıldırım, yeniden düzenlenmesi gündemde olan RTÜK yasasının da sektör temsilcilerinin katılımıyla hazırlanmasının daha hayırlı olacağını da sözlerine ekledi.