Hintli Dünya
Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile İsrailli Büyük Usta Boris Gelfand arasında oynanan 2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu Maçı'nın 11. oyunu berabere bitti.
Moskova'daki ünlü Devlet Tretyakov Galerisi'nde oynanan maçın bitimine 1 oyun kala skor 5,5-5,5 oldu.
Anand'ın
siyahlarla oynadığı 11. oyunda, az görülen bir varyantı oynaması Gelfand'ın açılışta çok fazla düşünme süresi kullanmasına yol açtı. Ancak Gelfand ve Anand'ın oyun boyunca yaptıkları temkinli hamleler, iki oyuncunun birbirine açılışta bir üstünlük sağlamasını önledi ve taraflar şansların eşit olduğu bir pozisyonda beraberede anlaştı.
Maçın 11. oyununda beyazlarla oynayan Gelfand bir kez daha 1. d4 hamlesiyle başlarken, Anand 9. oyunda olduğu gibi Nimzo Hint Savunmasını
tercih etti.
Oyunun 7. hamlesinde, 9. oyunda oynadığı b6'lı varyanttan ayrılan Anand, turnuva pratiğinde nadiren oynanan 7...Fd7 hamlesini yaptı.
Maçı chessgames.com adlı internet sitesinden yorumlayan Bayan Büyük Usta Natalia Pogonina, siyahın bu hamledeki amacının filini b6 hamlesiyle diyagonali zayıflatmaksızın c6 karesine yerleştirmek b8'deki atını da d7'den geliştirmek olduğunu söyledi.
Bu hamlenin bir başka avantajı da siyaha vezirini a5'ten aktif bir şekilde gelişme imkanı veriyor olmasıydı.
Anand'ın bu az rastlanan varyantı oynamasının ardından, oyunun daha 8. hamlesinde alışılmadık ölçüde düşünme süresi kullanan Gelfand'ın, 40 dakika kadar düşündükten sonra a3 hamlesinde karar kıldığı görüldü.
Oyunun 16. hamlesinde Anand'ın, 16...Fxf3 17. Vxf3 Vxf3 18. gxf3 hamleleriyle eşitliği kolayca elde edebilecekken 16...Kac8 hamlesini tercih ettiği görüldü.
Maçın resmi internet sitesinde maçı yorumlayan Rus Büyük Usta Peter Svidler, Anand'ın, beyazı pek çok varyantı hesaplamaya sevk eden bu hamleyi, rakibinin çok fazla düşünme süresi kullanmış olmasından yararlanmak amacıyla tercih ettiğini söyledi.
Oyun, zaman sıkışıklığına giren Gelfand'ın 20. hamlede rakibinin atını e4'e getirerek oyunu eşitlemesini önlemek amacıyla f3 yaparak hafif bir üstünlük elde etme şansını değerlendirememesinin ardından 24. hamlede Anand'ın teklifiyle berabere bitti.
Her iki oyuncunun da katıldığı basın toplantısında Gelfand, oyunda iki kritik hamle bulunduğunu belirtti. Kritik hamlelerden birinin 14. hamlede yaşandığını anlatan Gelfand burada c4 yerine Fb2 veya Fd2 alternatiflerinin incelenmesi gerektiğini, bir diğer alternatif olan e4'ün ise pek iyi olmadığı kanaatinde olduğunu söyledi.
Oyundaki ikinci kritik durumun 16. hamlede yaşandığını kaydeden Gelfand burada 16.a4 oynayarak, rakibinin f3 karelerindeki kırışmalarının ardından piyonunu a5 gelerek üstün bir duruma geçebilecek olması nedeniyle, daha iyi bir durumda kalabileceğini belirtti.
Maçın 11. oyunun hamleleri şöyle gelişti.
Beyaz: Gelfand - Siyah: Anand - 1.d4 Af6 2. c4 e6 3. Ac3 Fb4 4. e3 O-O 5. Fd3 d5 6. Af3 c5 7. O-O dxc4 8. Fxc4 Fd7 9. a3 Fa5 10. Ve2 Fc6 11. Kd1 Fxc3 12. bxc3 Abd7 13. Fd3 Va5 14. c4 cxd4 15. exd4 Vh5 16. Ff4 Kac8 17. Ae5 Vxe2 18. Fxe2 Axe5 19. Fxe5 Kfd8 20. a4 Ae4 21. Kd3 f6 22. Ff4 Fe8 23. Kb3 Kxd4 24. Fe3 Kd7 1/2-1/2
Maçın bitmesine bir oyun kala yarın dinlenecek olan oyuncular 12. oyunu 26 Mayıs'ta oynayacak.
Anand'ın beyazlarla oynayacağı, maçın 12. oyununun sonunda eşitlik bozulmadığı takdirde maçın galibi, değişik zaman kontrollerinde 10'ar dakika arayla oynanacak, oyunculara daha az düşünme süresinin verildiği
küçük eşitlik bozma maçlarıyla belirlenecek.
Bu eşitlik bozma maçlarından ilkinde, kurayla ilk oyunda kimin beyaz oynayacağının belirlenmesinin ardından oyuncular 4 oyunluk mini bir maç yapacak.
Oyuncuların her birine 25'er dakika ve her hamlede saatlerine 10'ar saniyenin eklendiği bu 4 oyunluk hızlı satranç maçında da eşitlik bozulmazsa tekrar beyaz siyah kurası çekilecek ve 2 oyunluk daha kısa düşünme süreli bir maç yapılacak.
Her iki oyuncuya da 5'er dakika düşünme süresinin verildiği ve her hamlede saatlerine 3'er saniye eklendiği bu yeni zaman kontrolündeki maçta da eşitlik bozulmazsa, yine aynı zaman kontrolünün uygulandığı 2 oyunluk yeni bir maç yapılacak. Eşitliğin yine de bozulmaması durumunda bu zaman kontrolünde taraflardan biri kazanana kadar 3 maç daha yapılacak.
Bu zaman kontrolündeki 5 maçın da (toplam 10 oyun) berabere bitmesi halinde, beyaz taşlarla oynayan tarafa 5 dakika, siyahlarla oynayan tarafa 4 dakikanın verildiği ve 61. hamleden itibaren her hamle için saatlere 3'er saniye eklendiği yeni zaman kontrolünde yapılan tek bir oyun oynanacak.
Giyotin veya ani
ölüm adı verilen bu oyunun da berabere bitmesi durumunda siyah taşlarla oynayan taraf maçın galibi olacak.
Vergiler ve diğer kesintiler düşüldükten sonra toplam ödülün 1 milyon
avro olduğu maçta, kazanan taraf toplam ödülün yüzde 60'ını, kaybeden ise yüzde 40'ını alacak.
Maçın galibinin eşitlik bozma maçlarının ardından belirlenmesi durumundaysa kazanan taraf toplam ödülün yüzde 55'ini, kaybedense yüzde 45'ini alacak.