TBMM OYAK Alt Komisyonu'na sunulan raporda, OYAK'a değerinin çok altında verilen gayrimenkullerle
Hazine'nin zarara uğratıldığı vurgulandı. OYAK'ın Hazine'den devraldığı gayrimenkullerle ilgili araştırmayı tamamlayan
Maliye Bakanlığı uzmanları, komisyona sundukları raporda hem OYAK'a hem de Maliye'ye suçlamalarda bulundu. Rapora göre,
İstanbul İkitelli'de bulunan ve
Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) ait olan 3128 parselin OYAK'a verilmesi sürecinde Hazine zarara uğratıldı.
Zaman'ın 27
Eylül 2007 tarihinde gündeme getirdiği
Çorlu'daki 12 dönümlük
şehitlik arazisinin OYAK tarafından bir markete kiralanması da raporda yer aldı.
OYAK'ın, Milli Savunma Bakanlığı'ndan yıllık cironun binde 3'ü karşılığında kiraladığı market binasını, özel bir firmaya yıllık cironun yüzde 2,5'i karşılığında kiraladığı, böylece cironun yüzde 2,2'lik bölümünü haksız olarak kasasına koyduğu belirlendi. Raporda, şu ifadelere yer verildi: "2003 yılında OYAK 8. Olağanüstü Genel Kurulu'nda alınan 2 No'lu karar gereğince OYPA'nın faaliyetlerine son verilmesinin ardından söz konusu taşınmazlara ilişkin
protokoller feshedilmemiş, buna karşılık düzenlenen ek protokollerle OYAK'ın protokol konusu taşınmazları üçüncü kişilere kiralayabilmesi öngörülmüştür. O tarihten bu yana Çorlu ve Gölcük'te bulunan taşınmazlar OYAK'ın tasarrufundadır ve özel bir şirkete, cirodan yüzde 2,5 pay üzerinden kiraya verilerek işletilmektedir.
Bir başka ifadeyle OYAK kiracısı olan şirketten cironun yüzde 2,5'i üzerinden kira almakta, buna karşılık aynı cironun binde 3'ünü MSB'ye kira bedeli olarak ödemektedir."
Raporda, OYAK'ın MSB'ye ait Hazine arazilerini rayiç bedelinin çok altında aldığı kaydedildi. Buna göre
İstanbul'da 2906 parselin metrekaresine emlakçılar tarafından imarsız halde bile 25 bin lira değer biçilirken, bu bölge OYAK'a metrekaresi 9 bin liradan verildi. OYAK, 1987 yılında metrekaresini 3 bin liradan devraldığı arazi için 5 yıl sonra 150 kat fazla değer biçti. Raporda, "3 bin lira metrekare değeri üzerinden
takas ve devredilen taşınmazın değeri, OYAK tarafından imar planının yapılmasından sonra en az 505 bin lira olarak gösterilmiştir. Elbette ki imarın ve aradan geçen zamanın getirdiği bir artışın söz konusu olması kaçınılmazdır. Ancak iki değer arasında 150 kat fark olması, rayiç bedelin yeterince dikkate alınmadığını göstermektedir." denildi.
OYAK'ın Ankara'nın
Çankaya ilçesinde Hazine'den 1995 yılında 'imarsız' olarak aldığı ve daha sonra Zirvekent
Konut Projesi'ni yaptığı alan da raporda ayrıntılarıyla yer aldı. Raporda, şöyle denildi: "Bu alan, bugün için Ankara'nın en gözde bölgelerinden bir tanesidir. Devir tarihinde de burası oldukça ciddi bir potansiyel taşımaktaydı. Ancak bu dikkate alınmamış ve taşınmazlar imarsız değer üzerinden OYAK'a devredilmiştir. Bugün için Zirvekent'te ortalama daire fiyatlarının 300 bin lira olduğu dikkate alınırsa, OYAK'ın bu taşınmazlardan elde ettiği ve dolayısıyla Hazine'nin kaybı olarak nitelendirilebilecek gelirin boyutları daha iyi anlaşılacaktır."