Proje'nin
Türkiye Lideri Metin Varol,
yurt içi ve yurt dışında toplam 37 faaliyet gerçekleştirildiğini söyledi. 100
Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin eğitici olarak yetiştirildiğini anlatan Varol, eğitim konusunda toplam 8 modül geliştirildiğini ifade etti. İnsan haklarına sahip polis yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Varol, polislik mesleğinde kararın ani ve doğru olması gerektiğini vurguladı.
Polisin can güvenliğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Varol, projeye
destek veren herkese teşekkür etti.
Projenin
Almanya Lideri Dirk-Michael Jager, "Proje ilginç ve güzel bir deneyim olduğunu bana gösteriyor.
Temel hedefi AB dış sınırlarında Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki polisiye hizmetlerini uyumlu hale getirmekti.
Almanya'dan 20 polis projede görev aldı. Bir yıllık proje olarak planladık. Ama daha sonrasında farklı gelişmelerden dolayı projeyi uzatmaya karar verdik. Türk ve Alman proje ekipleri büyük oranda esneklik göstermişlerdir. Bunda çok iyi olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü proje dışında da hedeflere sahip olduk. Bütün zorunlu hedefler yerine getirildi 635 yaygınlaştırıcı eğitici yetiştirildi. Bu rakam kontratta hedeflenenin üç katıdır. Durum eğitimi proje esnasında uygulanmaya başlandı. Proje boyunca oluşan dostane ilişkiler beni çok memnun etti." dedi.
Daha sonra mutlu olduğunu
Türkçe olarak söyleyen Jager'i salondakiler alkışladı. Türkiye polisi ve kültürünü tanıma imkanı bulduğunu dile getiren Jager, "Kendimi çok rahat ettim. Herkese
teker teker katkılarından dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu. Daha sonra Jager, Metin Varol'a birlikte çekildikleri fotoğrafı
hediye etti.
Almanya Federal
Polis Teşkilatı Genel Müdürü Matthias Seeger, şunları söyledi: "Türkiye ile Almanya sadece eşleştirme projelerde çalışmıyorlar, ikili anlaşmalarda da çalışıyorlar. Tecrübe paylaşımı ve
sınır ötesi suçlarla mücadele için ortak bir
platform oluşturulmaktadır. Artan suçla birlikte
Avrupa da zorluklar yaşamaktadırlar. Silah ve uyuşturucu, insan kaçakçılığı, yasadışı göç gibi suçların oranı artmıştır. Etkin mücadele etmek başka ülkelerde çalışma yapmak
işbirliği önem kazanmaktadır. Alman Federal polisi devletlerle işbirliği yaparak belirgin başarılar elde etmiştir."
Emniyet Genel Müdürü
Mehmet Kılıçlar, halkın can ve mal güvenliğini sağlamak gibi kritik bir görev yapan polisin sürekli eğitimin önemli olduğunu söyledi.
Sınırda görev alacak polisin eğitimin önemli olduğunu belirten Kılıçlar, sınır güvenliği için ilk önce Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin kullanılabileceğini ifade etti. 500 personelin eğitimini başarıyla tamamladığını dile getiren Kılıçlar, proje kapsamında eğitim alan personelin uygulamaları yerinde görme imkanı bulduğunu kaydetti. Kılıçlar, projeyle sınırı aşan suçlarla mücadele kapasitesinin artacağına inandığını vurguladı.
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Bahrettin Demirer, Türkiye'nin AB'ye üye olmaya önem verdiğini belirterek bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Hukukun üstünlüğüne inanan, profesyonel mantıkla hareket eden sınır güvenliği polislerinin daha başarılı olmasının beklendiğini dile getiren Demirer, birlikte gerçekleştirilen başarılı çalışmanın tamamlanmış olduğunu söyledi.
Ayna konulu bir de fıkra anlatan Demirer,
demokrasinin bu coğrafyada çok iyi bilinen ve tatbik edilen bir şey olmadığını söyledi. Demokrasinin tüm insanlar için önemli olduğunu vurgulayan Demirer, bir ülkenin çok zengin petrol yataklarına sahip olabileceğini ancak gerçek demokrasiyle tanışılmaması halinde sınırlı bir faydalanma olacağını ifade etti. Bu projelerle demokrasinin tamamlanacağını dile getiren Demirer, Türkiye'nin demokrasi bakımından çevredeki ülkelere de örnek olma gayreti içinde bulunduğunu belirtti.
Kapanış törenine İçişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Mustafa B. Demirer, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean Maurice Ripert, Almanya Federal Polis Teşkilatı Genel Müdürü Matthias Seeger, Eğitim Dairesi Başkanı ve Proje'nin Türkiye Lideri Metin Varol ile projenin Almanya Lideri Dirk-Michael Jager konuşmacı olarak katıldı.
(CİHAN)