"Yanlış istihbarat da olsa, uçağın kendi hava sahamızdan geçtiğinde,
sivil havacılık kurallarına uymayan malzeme taşıdığından şüpheleniyorsak durdurabileceğimizi söyeleyen Laçiner, "Yanılıyor da olabilirsiniz, yanılıyorsanız kusura bakmayın derseniz gönderirsiniz.
Türkiye burada haklıysa tabi ki
Suriye'yi uyarır. Türkiye yanılıyorsa da özür diler malzemeleri sahibine geri verir. " Şeklinde konuştu.
Eğer bu uçaktan çıkanlar
silah olarak yorumlanabilecek parçalar olursa, uluslararası kamuoyunda
Rusya'nın yaptığının netlik kazanıp, Rusya'nın Suriyeli silahlı tarafları silahlandırdığı tezini güçlendirmiş olacak diyen Laçiner, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler bizim açımızdan esnek değil. Rusya'nın Türkiye'yi kaybetmesini gerektirecek bir bağımlılığı yok. Yani biz Rusya'dan gaz ve petrol alıyoruz. Rusya'ya sattıklarımız ise Rusya'nın istediği zaman 3. ülkelerden rahatça alabileceği malzemeler. Bizim ticaret hacmimizin % 80'inin Rusya'dan aldıklarımız oluşturuyor ve almaktan vazgeçemeyeceğimiz gaz ve petrol oluşturuyor. Bir de Rusya büyük de bir devlet. Silahlı gücü, istihbaratı açısından. Dolayısıyla ben Rusya'nın Türkiye'ye zarar verebileceğini düşünüyorum." dedi.
Laçiner bu konudaki endişesini açıkladı:
"Bizi endişelendiren, bölgemizde kutuplaşma baş göstermiştir. Birinci kutuplaşma mezhepsel kutuplaşmadır. Diğeri ise Rusya ve Çin'in, Suriye'nin arkasında durması, İran'ın arkasında durması.. Dolayısıyla bunların müttefiki olan Lübnan ve Irak'ın arkasında durması küresel bir bloklaşmanın bizim üzerimizde oluşmaya başlamasıdır. Bizi endişelendiren bu. Rusya, İran, Irak, Suriye gibi bir hat oluşacaksa bunların hepsi bizim komşumuz. Rusya da bizim komşumuz sayılır. Kendi komşularımıza düşman gibi olmaya başlarız bu bizi endişelendiriyor. Bir de Rusya'nın silahı, teknolojileri de var."
"Suriye çok değişti. Kendi insanı üzerine top,
tüfek kullanacak hale geldi." diyen Laçiner; Türkiye'nin Suriye hususunda şu hatasının altını çizdi:
"Suriye konusunda şöyle eleştirilebilir; Türkiye çok keskin bir dönüş yaptı. Direksiyonunu çok sert bir şekilde kırdı. Bu içeride kırılmalara yol açabilme riski taşıyor. Bu keskin çizgisini zamana yaymalıydı. İç politikayı buna hazırlamalıydı, ekonomisini hazırlamalıydı. Burada Türkiye'nin yalnız kalmaması lazım, Rusya'nın hiddetini üzerine çekmemeniz lazım. Haklı ve zayıfsanız haklılığınızda ısrarın zararı olabilir. Fırsatını bulduğunuzda haklılığınızı dile getirirsiniz Uluslararası platformda."
Laçiner; Türkiye le Suriye arasında savaş çıkar mı sorusuna ise şöyle
cevap verdi: "Açıkçası bunu net bilmiyorum. Ama yanıbaşımızda çok büyük bir savaş var. Yanıbaşımızdaki ateş bizim evimize de düşebilir, bizim evimizi de yakabilir. Dolayısıyla ordu teyakkuzda olmak zorunda. Ama öte yandan bir savaş ihtimali oluştuğunda onu ötelememiz lazım. Türkiye kendi içerisinde çok müthiş bir şey yakaladı. İçeride darbecilerle mücadele etti, ekonomide kalkışa geçti. Suriye'den iki üç serseri bizi kışkırttı diye savaşa girmememiz lazım, arkamızı dönmemiz lazım. Bunu gurur meselesi haline getirmemeli. Çünkü yarının Türkiye'sine insanlığın ihtiyacı var. Bunu
küçük hesaplar uğruna harcamamız lazım.