1993'den beri "kayıp" olarak aranan Salime A.'nın
PKK'nın
Kuzey Irak'taki kamplarında "
yönetici" olarak faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. Bombalı
eylem yapmak için
Suriye'den Türkiye'ye girmek isterken yakalanan 4
örgüt mensubunun üzerinden çıkan
hafıza kart 17 yıllık kayıp öyküsüne ışık tuttu.
İHBAR GELDİ
PKK'nın eylem timi
Şanlıurfa Akçakale İlçe Jandarma Komutanlığı'na gelen ihbar üzerine yakalandı. Jandarmayı arayan bir kişi, "Suriye'deki örgüt kamplarında eğitim gören PKK'lılar Türkiye'ye geçiş yaparak eylem yapacaklar" dedi.
Jandarma timleri Suriye sınırdan yasadışı yollarla Türkiye'ye girmeye çalışan 4 PKK'lıyı kıstırdı. Dur ihtarına uymayan örgüt mensupları kaçmaya çalıştı. Askerlerin havaya uyarı ateşi açması sırasında PKK'lılar sazlık alandaki su kanalına düştü. Boğulma tehlikesi yaşayan PKK'lılar sazlık alana çıkartılmak istendi. Tekrar kaçmaya yeltenen zanlılar zor kullanılarak etkisiz hale getirildi.
Nefes kesen operasyonda İsmail K.,
Haşim D., Mehmet N.T. ile Yılmaz A. gözaltına alındı. Sorgulanmak üzere Jandarma Komutanlığı'na götürülen örgüt üyelerinin devriye aracı içine attıkları üç adet "Micro SD Good Ram" ibareli kart okuyucu ele geçirildi.
BOMBA DÜZENEĞİ NOTLARI
Savcılığın talimatı ile
soruşturma Urfa Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'ne devredildi. Haşim D'nin üst aramasında
bomba düzeneğinin nasıl yapılıp patlatılacağı, kabloların nasıl bağlanacağına dair bilgi notları ile
kroki bulundu. İsmail K'nin üst aramasında bin ABD doları ile cep telefonu numarası ve dört kişinin isimleri yazılı not kağıdı çıktı. Haşim D.'nin Suriye'deki kamplarda
patlayıcı madde eğitimi aldığı ve eylem yapmak üzere Suriye'den Türkiye'ye giriş yaptığı tespit edildi.
Örgüt üyelerinin devriye aracı içine attığı GB mikro CD Taiwan ibareli
hafıza kartın içindeki bilgilere de erişildi. Hafıza kartından; "Önderlik Çizgisinde Yeniden Partileşmek.doc", "
AİHM Savunmasına İlişkin Sözlük.wbk", ZDK (Zindan Direniş Konferansı), "Kararlmar.doc", "Abdullah
Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi" ile 6 ciltten oluşan "Savunmalar İçin Sözlükler" ibareli klasör ve dokümanlar çıktı.
DAĞDAKİ SESLERİ MP3'E AKTARMIŞLAR
İncelenen hafıza kartının içinden
Abdullah Öcalan'ın, "Rastıya Zıman, Weje Ü Çanda Kurd", Cemil Bayık'ın, "PKK Tarihi" ile KCK sorumlusu Sabri Ok'un "Parti Tarihi" isimli kitapları bulundu. Ayrıca, PKK'nın dağ kadrosunda faaliyet gösteren örgüt mensuplarınca "kırsalda" sesli ortama aktarıldığı değerlendirilen 38 adet MP3 dosyası tespit edildi.
ÖCALAN'IN TALABANİ İLE VİDEOSU
Hafıza karttan çıkan bir video ise dikkat çekti. "
Talabani, Öcalan ü Sami Ebdurrahman Biji Kurdu
Kürdistan.flv" adlı video dosyası açıldığında 4 Ocak 1991'de Abdullah Öcalan ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin bulunduğu bir toplantı anını gösterir video gündeme geldi. Videoda Öcalan ve Talabani'nin toplantıdaki konuşmaları da dosyada yer aldı.
KOMİK SAVUNMA
Zanlılar Emniyet ve
savcılık ifadelerinde Suriye'den gelmediklerini ve birbirlerini tanımadıklarını söyledi. Zanlılardan İsmail K. pasaportunun olmadığını ve yurtdışına hiç çıkmadığını belirterek, "Kardeşim Tahirhan K. siyasi suçtan dolayı 2011'den beri
Trabzon Cezaevi'nde yatıyor. İstanbul'da beraber çalıştığım için Yılmaz A.'yı tanıyorum. Siyasi suçtan dolayı hüküm giydiğim
Tekirdağ Cezaevi'nden kendisi arkadaşımdı. Yakalandığım sırada üstümden çıkan PKK/KCK
terör örgütü propagandası niteliğinde çok sayıda dijital doküman, mp3 ve video dosyası tespit edilen iki adet hafıza kartı bana ait değil. Benim örgütle hiçbir bağlantım yok. Cezaevinden çıktıktan sonra kendi halinde çalışan biri oldum" dedi.
Haşim D. ise yakalandığı sırada Suriye'den gelmediğini, Akçakaleli alacaklısı tarafından tuzağa düşürüldüğünü öne sürdü. Mehmet N.T.'de bir hafta önce sigara almak için kaçak yollardan Suriye'ye geçtiğini ve yakalandığı kişileri tanımadığını iddia etti. Zanlı, "Bu kişileri ilk kez Jandarma Komutanlığı'nda gördüm. Bir hafta Suriye'de kaldım. Ben Suriye'den kaçak sigara getirip satarak geçimimi sağlıyorum. Urfa'da sürekli kalmadığım için daimi bir adresim yok" dedi. İfadeleri alınan dört zanlı "
terör örgütü üyesi olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevli memura mukavemet" suçlarından tutuklandı.
KAYIP KIZIN ESRARI ÇÖZÜLDÜ
Örgüt üyesi İsmail K'den çıkan hafıza kartında ise ailesi tarafından 2005 yılında
emniyete "kayıp" başvurusu yapılan ve 1993'ten beri aranan
Suruçlu Salime A.'nın Kuzey Irak'taki PKK kamplarında çekilmiş fotoğrafları çıktı. 38 yaşındaki Salime A.'nın örgüt içinde "Jiyan" kod adını aldığı ve PKK'nın üst düzey kadın sorumlularından olduğu anlaşıldı.
Soruşturmada annesi
Selma A.'nın 2005'te emniyete verdiği ifadesinde kızının 1993 yılı
Ağustos ayından bu yana kayıp olduğunu beyan ettiği anlaşıldı.
Polis, Salime A.'nın ilişik kaydını çıkarttı. Buna göre, PKK'lı kadının Suruç Sulh Ceza Mahkemesi'nce 2005'ten beri PKK terör örgütünün dağ kadrosunda silahlı faaliyet yürütmek, terör örgütüne üye olmak ile
Diyarbakır 7.
Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2011'den itibaren "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan arandığı saptandı.
Fezlekede, Salime A.'nın PKK/KCK terör örgütünün dağ kadrosunun silahlı kanadından "yetkin" kişi olduğuna dikkat çekildi.