Sakarya’da geçen nisan ayında ormana bırakılan 5 bin adet ‘Calosoma' türü böcek 5 bin 800 dönümlük bir alanda çam kese böceğiyle başarılı bir şekilde mücadele etti.
Çam kese böceğiyle beslenen yırtıcı Calosoma böcekleri binlerce çam ağacı kurumaktan kurtardı.
Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü böceklerin üretimini iki katına çıkarma kararı aldı.
Çam ağaçları üzerindeki beyaz, pamuksu tırtıl keseleriyle kendini gösteren çam kese böcekleri, bu ağaçlarının en büyük düşmanları arasında yer alıyor. Ağaçlarda boy büyümesi ve hacim kaybına neden olan çam kese böceği zamanla ağacı kurutarak öldürüyor, orman yangınlarından bile fazla zarar veriyor.
5 BİN TERMİNATÖR 6 BİN DÖNÜM ORMANI KORUDU
Çam kese böceğine karşı kimyasal ilaçla yapılan mücadele yetersiz kalırken bu mücadele aynı zamanda doğaya ve çevreye büyük zarar veriyor. Bunu gören Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü biyolojik mücadele için laboratuvar ortamında 'terminatör böcek' adı verilen Calosoma isimli böcek üretti. Üretilen 5 bin adet terminatör böceği nisan ayı başında çam kese böceklerinin yoğun olarak görüldüğü
bölgelere bırakıldı. Terminatör böcekle yapılan
doğal mücadeleden olumlu sonuç alındı. 5 bin terminatör böcek 5 bin 800 dönümlük alanda çam kese böceğiyle mücadele etti.
Avcı böceklerin bırakıldığı bölgede çam kese böcekleri tutunamadı. Çevreye ve doğaya zarar veren kimyasal ilaçlardan daha etkili oldu.
BÖCEK ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇAKARILACAK
Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü, terminatör böceklerin çam kese böcekleri karşısında başarılı olmasıyla birlikte ‘Calosoma’ üretimini iki katına çıkarma kararı aldı.
Şubat ayında Kocaeli’nde bir laboratuvar kurularak 5 bin terminatör böcek daha üretilecek. Toplam 10 bin terminatör böcek daha çam kese böceklerinin görülmeye başlandığı nisan ayında ormana bırakılacak.
Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele (OZM) Şube Müdürü
İhsan Köse, terminatör böceklerin çam kese böcekleriyle mücadelede başarılı olduğunu belirtti.
Böceklerin başarısının ardından üretimini iki katına çıkarma kararı aldıklarını kaydeden Köse, "Bir terminatör böcek 1 günde 10’a yakın çam kese böceğini yiyor ve bir o kadarını da yırtıp parçalayarak etkisiz hale getiriyor. Çam ağaçlarını zarlılardan koruyor. Bu böcekler 3–4 yıl yaşayabiliyor.” dedi.