Sıcak havalar, pillerinin aşırı ısınmasına, elektronik cihaz devrelerinin ve diğer bileşenlerinin erimesine yol açabiliyor. Uzmanlar akıllı telefonların özellikle plastik kısımlarında kalıcı hasar yol açabileceğini söylüyor. Metal kasalı cihazlar ise sıcağa karşı daha dayanıklılar.
Ekranlar da sıcaklığa karşı oldukça duyarlılar ve yüksek sıcak yüzünden telafisi mümkün olmayan hasar görebiliyorlar. Bu durumda ekran, eskisinden karanlık görünmeye başlayabiliyor. Elektronik cihazları sıcaktan nasıl korumanız gerektiğine dair birkaç etkili yöntemi sizler için derledik.
Sahte pil almayın
Sahte ve ucuz pillerin yaygınlaşmasıyla akma, alev alma ve patlama vakaları da artmaya başladı. Orijinal pillerde patlama gibi durumları engelleyecek birçok güvenlik mekanizması bulunuyor. Piller için en uygun sıcaklık, genellikle oda sıcaklığıdır. Ünlü teknoloji sitesi chip.com.tr'nin analizine göre 35 - 45 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda pil, daha iyi performans gösterebilse de içerisindeki bileşenler, daha çabuk oksitlenecektir. Yapılan testler, 25 derecede saklanan pil ömrünün, 50 derecede saklananlara göre 6 kat daha uzun olduğunu gösteriyor.
PC'niz eriyor
PC'nin aşırı ısınması, işlemci ve GPU'nun yapacağı yanlış hesaplamaların sayısını artıracaktır. Bu durumda kilitlenmelerle karşılaşabilirsiniz. PC'nizin kasasının güneş görmediğinden ve içerisinde havanın dolaşabileceği boş alanın bulunduğundan emin olun. Sabit disk gibi sıcak bileşenlerin birbirine yakın olmamasına dikkat edin. Fanların da sıcak havayı dışarı atabilecek kadar güçlü olması gerekiyor.
Notebook deliklerine dikkat
Kameranızı nemli bir havada, klimayla soğutulan bir odada saklıyorsanız nem, cihazınızı etkileyebilir. En kötü durumda lensiniz nem
yapabilir.
Bu durumda fotoğraflarınız bulanık çıkmaya başlayabilir. SD kartlar da sıcaklık değişimlerinde nemi daha çabuk toplayabiliyorlar. Notebook'larda havalandırma deliklerini kapatmamaya dikkat edin. Cihazınız çok ısınıyorsa, harici bir notebook soğutucusundan faydalanabilirsiniz.
BUGÜN GAZETESİ