Güney Afrika’nın yağmur sezonu olan son iki ayda çok az yağış alması ve temel besin kaynağı mısırın ekilememesi milyonlarca siyahı çaresiz bıraktı. Büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu ülkede, önemli sayıda hayvan susuzluktan telef oldu. Uzmanlar şu aşamadan sonra yağmur yağsa da bir çok ürünün ekim zamanının geçtiğini, devletin en az 5 milyon ton mısır ithal edeceğini ifade etti. Ekonomisi zaten zor durumda olan Güney Afrika, dünyanın en büyük mısır üreticisi iken, bu yıl 2 milyar dolarlık mısır ithal etmek zorunda kaldı.
ZAMBİYA, MALAVİ, MADAGASKAR, ZİMBABVE VE LESOTHO'DA DURUM KÖTÜ
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (World Food Programme - WFP) Genel Direktörü Ertharin Cousin çiftçilerin durumunu şöyle anlattı: “Önümüzdeki aylarda gıda bulamayacak insan sayısı önemli rakamlara ulaşabilir. Hasat mevsimi olan Nisan öncesi gıda ve para stokları eriyor. Zambiya’nın güneyinde seyehat ederseniz tarlalardaki ürünlerin susuzluktan telef olduklarını görürsünüz. Düzensiz yağışlar çiftçileri perişan ediyor. Bölgenin en önemli ‘ekmek sepeti’ olan Zambiya’daki kötü durum bütün bölge hakkında ciddi endişe oluşturuyor. Özellikle küçük çaplı çiftçiler durumdan çok etkilenecek.”
WFP, son dönemde kuraklıktan en fazla Malavi’nin etkilendiğini, 2,8 milyon insanın şu anda açlık çektiğini, Madagaskar’da 1,9, Zimbabwe’de 1,5 milyonun acil gıdaya ihtiyaç duyduğunu duyurdu. Örgüt, son hasatların önceki yıla oranla yüzde 50 azaldığını rapor ederek, kuraklığın boyutlarını göz önüne serdi.
Lesotho’da hükümet geçen ay kuraklıktan dolayı ‘olağanüstü hal’ ilan etti. Nüfusun üçte birine denk gelen 650 bin insanın yeterli gıda bulamadığını duyurdu. Bölgede azalan su kaynakları Angola, Mozambik ve Swaziland’ı da tehdit ediyor. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Malavi’de temel besin maddesi mısırın fiyatı yüzde 73 arttı.
WFP’ya göre Güney Afrika ülkelerinde kırsal alandaki 40 milyon ile şehirlerdeki 9 milyon El Nino kasırgasının neden olduğu kuraklıktan etkileniyor. Bölgenin en önemli ülkesi Güney Afrika ise son 50 yılın en şiddetli kuraklığını yaşıyor.