Güney Afrikalı ekonomist: Bir ülkede siyasi patronaj varsa yolsuzluk vardır


JOHANNESBURG (CİHAN)- Güney Afrika'nın tanınmış ekonomisti Chris Hart, Bank Asya'ya yapılan baskının en başta yerli yatırımcıya zarar vereceğini söyledi. Hart, "Türkiye'de başta kamu kurumları ve bankaları özel sektörü tehdit görmeye başlamıştır. Ekonomi buna dayanamaz." diye konuştu.

Türkiye ve Yunan ekonomilerini de yakından takip ettiğini söyleyen İngiliz kökenli Güney Afrikalı tanınmış ekonomistlerden Hart, yakın tarihte kamu bankalarının ve firmalarının özel sektörü kendilerine bir tehdit gibi görmelerinin bir çok örneğinin yaşandığını ifade etti. Hart, güçlü siyasi liderlerin baskılarıyla en başta kanunların devlet firmalarının lehine değiştirildiğini, bunun sonucu olarak da yatırımcının ülkeye olan güveninin sarsıldığını belirtti. Bir bankaya veya özel sektöre ait bir kuruma devlet eliyle operasyonu gören yatırımcının aynı durumun kendi başına geleceğinden korkmasının çok doğal olduğunu söyleyen ünlü ekonomist Hart, ekonominin ayakta kalması için devletin bütün bir sektöre eşit davranmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

HİNDİSTAN VE GÜNEY AFRİKA'DA DEVLET ÖZEL SEKTÖRE ZARAR VERDİ

Hükümetlerin bütün bir bankacılık sektörü yerine sadece kamu bankalarını ayakta tutmak için kanunlar çıkarmasının örneklerinin çok olduğunu ifade eden Hart, "Devlet, özel sektörün kamu firmaları ile rekabet etmesini istemiyor. Sadece özel sektörün kendi arasındaki rekabetinden hoşnut oluyor." dedi. Hart, Hindistan ve Güney Afrika'nın geçmişteki Apartayt rejiminin ekonomiye siyasi sebeblerle müdahele ettiğini ve bu ülkelerin ekonomilerinin büyük zarar gördüğünü anlattı. Hindistan'da idarecilerin uzun yıllar ekonomiye müdahele ettiklerini, katı ve sert hale gelen sistemin de sonunda çöktüğünü ve onlarca yıllık bir kayıp yaşandığını söyleyen Hart, Güney Afrika'da da ırkçı rejimin geçmişte özel sektöre nefes aldırmadığını belirtti.

HÜKÜMET BASKI YAPIYORSA, YOLSUZLUK YAPMIŞTIR

Türkiye'de Gülen Hareketi'ne bağlı kurumlara halihazırda Hükümet tarafından baskı uygulandığını, gazetecilerin tutuklanmalarının ardından şimdi de Bank Asya'ya müdahele edildiğini söyleyen Chris Hart, bu durumun,
"Bizimleysen yaşarsın; değilsen yıkılırsın." anlamına geldiğini, bu tür baskıların aslında 'yolsuzlukla' ortaya çıktığı yorumunda bulundu.

Güney Afrika medyasının her daim görüşlerinden yararlandığı Hart, Bank Asya'yı örnek göstererek, "Her ne zaman bir ülkede siyasi patronaj varsa bu aynı zamanda bir yolsuzluğun göstergesidir, ve ben yolsuzluğa karşı bağışıklık kazanan bir ekonomi dünyada bilmiyorum." yorumunda bulundu.

MERKEZ BANKASINA MÜDAHELE EKONOMİYİ ÇÖKERTİR

Chris Hart, Türkiye'de özel sektöre ve merkez bankasına yapılan siyasi müdaheleyle iktidarın kısa süreli bazı kazanımlar elde edebileceğinin ama uzun vadede yerli ve yabancı yatırımcıları ürküterek ülkeyi iflasa sürükleyeceğini sözlerine ekledi.

Türkiye'yi "Avrupa'nın en yüksek potansiyeline sahip ekonomisi" olarak gösteren Hart, ülkede devlet eliyle özel sektöre müdahele edilmesinin çok acı olduğunu belirtti. Almanya'nın durumunun iyi olduğunu ama Türkiye'nin çok daha fazla potansiyelinin olduğunu belirten Hart, "Kısa süre öncesine kadar büyüme oranları, dünya standartlarını yakalamış altyapısı, güçlü toplumsal yapısı ve ucuz üretim imkanları ile Avrupa ile rakabet edebilen bir Türkiye'nin kamu ve özel sektör balansını yakalayamaması durumunda büyük zarar göreceğinin." altını çizdi. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrikalı ekonomist: Bir ülkede siyasi patronaj... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER