Güney Çin Denizi'ndeki tansiyon, ASEAN toplantısı ile tekrar yükseldi


Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da, Güney Doğu Asya Ülkeleri İşbirliği Örgütü (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı başladı. Toplantıda konuşan Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Ama, Güney Çin Denizi'nde Pekin'in yapay bir ada oluşturarak askeri operasyonlar için havaalanı inşaa etmesine yönelik eleştirileri değerlendirdi. Dışleri Bakanı Ama konuşmasında, ASEAN'ın bölgedeki sorunun çözümünde önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Toplantının açılış konuşmasını ise Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman ve Malezya Başbakanı Necib Tun Razak yaptı. Putra Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılan toplantı, 6 Ağustos'a kadar devam edecek.

10 ASEAN ülkesinin hazır bulunduğu toplantıya aralarında ABD, Rusya, Japonya, Çin'in ve AB üyesi ülkelerin de bulunduğu 10 ASEAN Diyalog Ortağı ülke ile ASEAN Bölgesel Forumu'ndaki (ARF) 27 ülkenin Dışişleri Bakanları katılıyor.

Birçok dışişleri bakanının katılımıyla gerçekleşen ASEAN toplantısında, ABD ve bazı Güney Asya ülkelerinin Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki kayalıkları genişletmesine seyirci kaldığı belirtildi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin de katıldığı ASEAN toplantısında, Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Ama Güney Çin Denizi ile ilgili endişelere değinerek, "ASEAN, dostane çözümün önemli bir parçası olarak rol oynamalıdır ve oynayacaktır." ifadelerini kullandı. Sorunun barışçıl ve işbirliği içerisinde çözülmesine yönelik olumlu bir başlangıç yapıldığını belirten Dışişleri Bakanı Ama, "Daha fazlasını yapmamız gerekiyor." dedi.

Filipinler Dışişleri Bakanı Albert del Rosario ise Çin'e Güney Çin Denizi'nde yapılan işaatların durdurulması ve yükselen tansiyonun düşürülmesi için çağırda bulundu. Rosario ayrıca, ABD'nin Güney Çin Denizi'nin tartışmalı bölgelerde arazi ıslahı durdurma çağrısını da desteklediklerini belirtti.

PEKİN, GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE YAPAY ADA OLUŞTURMAKLA SUÇLANIYOR

Pekin, petrol ve gaz rezervlerinin nakliye güzergahını elinde tutmak için Güney Çin Denizi'ni tamamen kontrol altına almakla suçlanıyor. ASEAN ülkelerinden Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei bölgede Çin'in yayılmacı politikasına itiraz ederken, Tayvan da bu ülkelerle aynı görüşü paylaşıyor.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'ne göre, Pekin, bölgede yapay bir ada oluşturarak askeri operasyonlar için havaalanı inşaa ediyor.

TÜRKİYE, ASEAN TOPLANTISINA 2013 YILINDAN BERİ KATILIYOR

Türkiye, ASEAN toplantılarına 2013 yılından beri katılmaya devam ediyor. Bu sene ise Malezya'nın başkanlığındaki toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Çavuşoğlu basına yaptığı konuşmasında ise "Umarım gelecekte biz de ASEAN'ın ortaklarından oluruz. Türkiye'nin bu örgüte çok faydası olacaktır." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu konuşmasında, hemen hemen tüm ASEAN ülkelerinde Türkiye'nin temsilciliğinin bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin sadece Laos'ta temsilciliğinin bulunmadığı söyleyen Çavuşoğlu, "Yakında Laos'ta da büyükelçilik açacağız." dedi.

Malezya'da 2 gün daha devam edecek ASEAN Bölgesel Formu'na ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Çin Dışişleri Bakanı Wang, Japonya, Kore ve Rusya gibi ülkeden dışişleri bakanları katılacak. Çarşamba sabahı ise Dışişleri Bakanı Kerry'nin Wang ile ikili görüşme yapacağı bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Çin Denizi'ndeki tansiyon, ASEAN toplantısı ile... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER