Sudan'dan bağımsızlığını kazandığından beri iç savaşa teslim olan Güney Sudan'da taraflar 11 Aralık'ta başkent Juba'da biraraya geliyor. İsyancıların Dış İlişkiler Başkanı Ezekiel Lol Gatkuoth Etiyopya'dan ilk adımda 262 delegasyonun, ardından bu ay içinde 339 kişinin Juba hükümeti ile geciçi hükümeti kurmak için başkente geleceğini söyledi.
Öte yandan, Güney Sudan hükümeti ile isyancılar arasında baş müzakereci olan Taban Deng Gai'nin liderliğindeli 'barış heyetinin' Juba'ya gelişinin 'çok kalabalık oldukları ve uçak biletlerinin uluslararası arabulucular tarafından henüz ödenmemesi üzerine' Güney Sudan hükümeti tarafından geciktirildiği belirtiliyor.
Güney Sudan'da, Sudan'dan bağımsızlığı kazandıktan sonra Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve eski yardımcısı Riek Machar arasında patlak veren iktidar mücadelesini sona erdirecek anlaşmaya varılırsa, Cuba'da yeni bir hükümet kurulacak. 2 yıldır binlerce insanın yaşamına mal olan, petrol üretimini durduran ve milyonları topraklarından eden iç savaşı sonlandırma kararı çıkarsa, Riek Machar tekrar Kiir'in yardımcısı olarak geçici hükümette yer alacak.
Sudan ile 30 yıl kanlı mücadeleden sonra 2011'de kurulan dünyanın en genç ülkesinde, geçen ay kurulması planlanan ama geciken 'ara dönem hükümeti' 30 ay görev yapacak ve sonunda seçimler yapılacak.
Güney Sudan '2005 Barış Anlaşması'na göre referandumun ardından 2011'de resmen kurulmuştu. Sudan'a karşı yıllarca beraber savaşan Machar ile Kiir 2013'te amansız bir mücadeleye girmiş ve ordu ikiye bölünmüştü. Birleşmiş Milletler'e göre Güney Sudan'daki iç çatışmalarda onbinlerce insan öldü, 2 milyondan fazla Güneyli evlerini terk etti.
Güney Sudan Devlet Başkanı sözcüsü Ateny Wek Ateny ise açıklamasında, isyancıların ulaşım sorunu çektiklerinden haberdar olduklarını, heyetin çok kalabalık olduğunu, Juba hükümetinin en fazla 50 kişiyle görüşmek istediğini ifade etti.
Güney Sudan'da taraflar uzun zamandır Etiyopya'da barış görüşmelerine devam ediyordu. CİHAN