Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Azerbaycan'dan alınan yıllık doğal gaz miktarının 500 milyon metreküp arttırılacağını söyledi. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi(SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev ile söz konusu artışı resmileştiren protokolün imzalanması sonrasında yapılan ortak basın toplantısında konuşan Kaladze, SOCAR ile 2011 yılında yapılan protokol esas alınarak anlaşma imzalandığını bildirdi. Kaladze SOCAR 'ın Gürcistan'a ihraç ettiği gaz miktarını yıllık yarım milyar metreküp artacağını, ayrıca söz konusu şirketin ülkede dağıtımını gerçekleştirdiği gazın birim fiyatında da indirime gideceğini bildirdi. Ülkeye gelecek ekstra gazın Azerbaycan'ın Şahdeniz havzasından sağlanacağını ve bundan sonra enerji konusunda herhangi bir sorun olmayacağını bildiren Kaladazei" Ülkede 2012'den sonra doğal gaz ihtiyacımız hızla artarak devam ediyor. SOCAR'dan alacağımız gazı arttırmakla bu açığı kapatmayı hedefliyoruz." dedi.
Gürcistan'ın gaz açığının karşılanması konusunda Azerbaycan tarafının ülkesini desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaladze,"Gaz konusunda yaşadığımız problemlerin çözülmesi noktasından Azerbaycan tarafı her zaman elinden geleni yaptı. Bu jesti iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde takdirle karşılıyoruz." dedi.
Gürcistan tarafının Rusya'nın Gazprom şirketi ile imzalanması muhtemel anlaşmaya ilişkin sorulan soruya Kaladze, eski şartlara sadık kalınacak şekilde Rus muhataplarına teklif götürdüklerini, ancak henüz cevap gelmediğini söyledi. Rusya tarafından Gürcistan üzerinden Ermenistan'a gönderilen gazın transit bedelini doğal gaz olarak tahsil ettiklerini belirten Kaladze , halen SOCAR'ın Kazak hattı, Gazprom ve Güney Kafkasya enerji koridoru çerçevesinde Şahdeniz hattından doğal gaz aldıklarını söyledi.
SOCAR Başkanı Abdullayev de konuşmasında şirket olarak Gürcistan'da 10 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve ülke menfaatine uygun yatırımlarda bulunmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Abdullayev imzalanan anlaşmaya esasen SOCAR'ın 2030 yılına kadar Gürcistan'ın en önemli doğal gaz tedarikçisi olacaklarını bildirdi.
Gürcistan'ın doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'a yakını SOCAR tarafından, geri kalan kısmı da Gazprom aracılığıyla Rusya'dan karşılanıyor. Gazprom, Ermenistan'a gönderdiği gazı arttıracağı ve Gürcistan'a transit bedelini artık doğal gaz yerine nakit olarak ödemek istediğini bildirmişti. Taraflar arasında konuyla ilgili henüz bir anlaşma sağlanamazken Gazprom şirketiyle gaz alımının arttırıldığı konusunda basında çıkan haberler muhalefetin sert tepkisine neden olmuştu.
CİHAN