Bursa'ya 14 kilometre mesafedeki Gürsü ilçesi 2004 yılında merkez ilçe yapılmasına rağmen 'üvey evlat' muamelesi görmekten şikayetçi. İlçede yolcu taşıyan taksiciler, şehir merkezinden yolcu almalarına izin verilmediğini, sürücülere ağır para cezası uygulandığını söyledi.
Gürsu'nun merkez ilçe olmasına rağmen merkeze yolcu getirip götüremediklerinden yakınan taksiciler, kararın düzeltilmesini istiyor. Gürsu taksi durağı kurucularından Osman Aras, büyük sıkıntı yaşadıklarından yakınırken, "Sıkıntılar büyük, merkez ilçe olduk mu, olmadık mı? Ankara; merkez ilçe oldunuz diyor ancak Bursa merkez ilçe olduğumuzu kabul etmedi. Araçlarımızla merkeze gittiğimizde önümüze kırılıyor, taciz ediliyoruz, ceza yazılıyor. Polis ve zabıta ceza yazıyor. Recep Altepe başkanımızda bu konuyu görüştük birçok kez ama sorunumuz çözülmedi." dedi.
Merkeze geldiklerinden büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan Aras, "Bize ya desinler ki merkez ilçe oldunuz, ya da merkez ilçe olmadınız. Bizim adliyemiz vardı alındı buradan. Tapu kadastro, icra müdürlüğü vardı, ilçemize canlılık getirecek bütün adli merci ve makamlar alındı. Merkez ilçe miyiz? Köy müyüz belli değil. Bize merkezde yolcu aldırmadıkları gibi taciz ediyorlar, el kol hareketi yapıyorlar. Artık dayanacak durumumuz kalmadı. Ayrıca biz merkeze buradan 7 kilometreyiz ama Görükle 40 kilometre." şeklinde konuştu.
BİZE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILMASIN
Bursa Gürsu Şoförler, Nakliyeciler, Minibüsçüler, Taksiciler ve Kamyoncular Oda Başkanı Recep Kaya, ise şunları kaydetti: "2008 yılında 75 sayılı bir karar alındı. Bu kararda 'bütün taksilerin Bursa şehir içinde ring dönmelerinin yasaklanmasına' diye geçer. Ama bu karar sadece Gürsu taksilerine uygulanıyor. Bu uygulamada sıkıntı var. Arkadaşlarımız taksiyle yolcuyu alıp Bursa merkeze gittiği zaman yolcusunu indirip bir başka yolcu almaya korkuyor. Kesinlikle buna ceza işlem yapılıyor. Burada 15 taksi var 9'u burada yatıyor. Bursa'nın merkezinde durak kuracak halimiz yok. Sadece durağımız burası ama bunu bir türlü Bursa'ya kabul ettiremiyoruz. Biz Bursa'ya söylüyoruz, arabalarımıza cip taksınlar ve kontrol etsinler. Arabalar nereye gidiyor, bütün gün ne yapıyor takip etsinler ama gereksiz yere bize cezai işlem yapmasınlar."
BURSA'DA Kİ 1535 TAKSİDEN YALNIZCA GÜRSU VE KESTELLİ TAKSİLER CEZA YİYOR
Gürsu taksilerine üvey avlat muamelesi yapıldığını anlatan Başkan Recep Kaya, "Gürsu taksiye üvey evlat muamelesi yapmayalım. Büyük şehir içinde taksi ihtiyacı zaten giderek artıyor. Gürsu'da 15, Kestel'de 25 toplam 40 taksi Bursa'ya çok gelmez. Bizi 2004 yılında merkez ilçe aldılar. 2014 yılında tüm şehir yasası çıktı. Tüm şehir yasası çıktıktan sonra Harmancık, Keles ve Orhaneli gibi ilçelerde dahil oldu. Şimdi bize diyorlar ki; 'biz ne yapalım bütün ilçeler mi gelsin.' Ama biz şehir içinde metre ile ölçsen ayırabilecek bir pozisyon yok. Evler içi içe, Yıldırım'la bizim evlerimiz birleşmiş durumda. Bizi diğer ilçelerle bir tutmamaları lazım." İfadelerini kullandı.
Bursa'da yaklaşık 1535 taksi bulunduğunu anlatan Recep Kaya, 2008'e 75 sayılı kararın Bursa'da ki bütün taksilere yönelik çıkmasına rağmen yalnızca Gürsu ve Kestel taksilerine uygulandığın sözlerine ekledi. CİHAN