Cem Mora / Kronos.news
Polisler 26 Temmuz 2016 tarihinde Bingöl’deki evlerinin kapısını çaldığında o zaman 66 yaşında olan Mehmet Necmi Turhan için bilinmezlerle dolu bir süreç başladı. 4 gün Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan Turhan, 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Kendisine isnat edilen suçlar yaptığı hayır faaliyetleri ve Kimse Yok Mu Derneği’nin Bingöl Şube Başkanı olmasıyla ilgiliydi. Dosyasına telefonuna ByLock uygulaması indirdiği ile itham eklenince tutuklanması için bahaneler hazırdı. Bunlara bir de Turhan’ın yıllarca tanıdığı, dost bildiği bazı kişilerin ‘etkin pişmanlıktan yararlanmak için’ isim vermesi ve hedef göstermesi de eklenince yapılacak fazla bir şey kalmamıştı.
Önceki gün Bingöl’de Gülen cemaati soruşturması kapsamında tutuklanan ve 8 yıl 9 ay ceza hapis cezası verilen 4 çocuk babası Mehmet Necmi Turhan (67) o günlerde cezaevinden önce Bingöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Tam teşekküllü hastanede yapılan muayenesinde kalbinde 4 ana damarın tamamen kapalı olduğu teşhisi konuldu. Cezaevi nakil aracıyla Elazığ Araştırma Hastanesi’ne getirildi ve acil by-pass ameliyatına alındı.
7 saat ameliyat masasında kalan Turhan, ameliyattan çıktıktan 8 saat sonra damarları patladı ve iç kanama geçirdi. Tekrar ameliyata alındı. 4 saat süren ikinci ameliyattan sonra benzer gerekçelerle 3’üncü kez ameliyata alındı. Bir ay sonra bir ameliyat daha oldu.
Babasının sağlık durumuyla ilgili bilgi veren oğlu Emrah Turhan, “Doktorlar ender görülen bir durumla karşılaştıklarını söyleyerek 15 gün yogun bakımdan kalması gerektiğini söyledi. Fakat ertesi gün apar topar babam o halde taburcu edilip cezaevine gönderildi” diyerek yaşadıkları çaresizliği dile getiriyor.
Yaşlı babasının ayrıca insülin kullandığını, yüksek tansiyonu ve şekeri olduğunu hatırlatan Emrah Turhan, ameliyat sonrası hijyenik ortamın ve sağlık koşullarının sağlanmadığını söyleyerek yetkililerin duyarsızlığından yakınıyor: “Oysa şu anda babasının sadece kalbiyle ilgili sorunları yok, diz kapağından da ameliyat olup platin takılması gerekiyor.”
Raporu okuyan mahkeme başkanının saygısız davranışları ise hem mahkum hakları, hem de hasta hakları bakımından birer kötü örnek olarak kayıtlara geçmiş. “Başkan babama ‘ayağa kalk’ dedi, babam ayağa kalktı, ‘otur’ dedi babam oturdu. ‘Senin sağlık durumun iyi cezaevinde kalabilirsin’ diyerek bir de dalga geçtiler diyor Turhan.
68 yaşına girmeye hazırlanan Mehmet Necmi Turhan’ın durumu hiç de mahkeme başkanının dalga geçtiği gibi değil. 25 kilo vermiş.
Bingöl’ün saygın ailelerinden, 40 yıl ticaretle uğraşan, dürüstlüğü ve yardımseverliği ile tanınan Turhan sadece emekli maaşıyla geçinerek herkesin iyiliğine koşma düşleri kurarken şimdi hak etmediği biri şekilde cezaevinde.
Bingöl 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilen duruşmada hakimler ilgili olmadığı suçlamalardan dolayı 8 yıl 9 ay ceza verdiler. 64 yaşındaki alzaymır hastası eşi ise bir çok sağlık sorunuyla hayata tutunmaya çalışıyor. Küçük kızının yardımıyla gündelik hayatını sürdürüyor. Devlet nezdinde ve toplumda ‘terör örgütü’ suçlarından yargılananlara ihale veya iş verilmiyormuş Bingöl’de ve Türkiye’de.
İçerdekiler kadar dışardakiler de rahat değil ama “Artık bunların önemi yok. Bunlara üzülecek gücümüz bile kalmadı” diyor Turhan.
Çünkü öncelikleri yaşlı ve hasta babalarının uğramış olduğu haksızlığı duyurmak, mümkünse telafisine çalışmak.