SAMSUN (CİHAN)- Yeni oluşan guatr veya var olan guatrın genç ve gebe kadınlarda daha hızlı büyüdüğünü belirten Op. Dr. Ahmet Canbaz, çocuk isteyen anne adaylarının tiroid hormonları ölçümü yaptırmasını istedi.
Tiroid bezinin uyum mekanizmasından dolayı guatr oluştuğunu kaydeden Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniğinden Op. Dr. Canbaz, "Hamile kalmaya karar verdiyseniz veya hamile kaldığınızı anladığınız zaman ilk olarak yaptırmanız gereken, kan tahlillerinde biri açlık kan şekeri, diğeri de tiroid hormonları ölçümüdür. Eğer tiroid hormonlarında anormallik varsa guatr konusunda deneyimli bir uzman tarafından muayene edilip daha ileri tetkikler yapılmalıdır. Böylece mevcut tiroid hormon bozukluğunun nedeni ortaya çıkarılıp doğru ve yeterli tedavi yapılır. Bu safhadan sonra hamilelik planlanmalıdır." dedi.
"Guatrın genç ve hamile bayanlarda hızlı büyümesinin nedeni ise günlük ihtiyaç ile günlük alınan iyot miktarı arasındaki farkın artmasıdır" diyen Canbaz, "İyot eksikliğinin fazla olduğu ikinci gebelik haftasında çocukta guatr oluşma riski daha yüksek. Buna 'yenidoğan guatr'ı denmektedir. Bu hastalıkta iyot eksikliğinin olduğu coğrafi bölgelerde sık görülür. Gebe kadınların bu iyot ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için iyotlu tuz tüketimi önerilmez. Çünkü çok yüksek miktarlarda iyotlu tuz almaları gerekir. Bu da gebelerde yüksek tansiyon gelişme ve ödem oluşma riskini arttırmaktadır. Bu yüzden de gebeler günlük 200 mikrogramlık tabletler halinde iyot almalıdırlar. Bu tedavi sayesinde annede yeni guatr oluşumu ve var olan guatrın büyümesi önlenir. Ayrıca çocuktaki iyot eksikliği de giderilip yenidoğan guatr oluşumu engellenir." diye konuştu.
Genç kadınların gebe kaldıkları sırada guatrları mevcut olması halinde tiroid hormonu preparatları kullanılmalmasını öneren Op. Dr. Ahmet Canbaz, söz konusu tedavinin çocuğa hiçbir yan etkisi ve zararı olmayacağını kaydetti. Öte yandan guatrlı gebelere tedavi uygulanmaması halinde ise, doğacak çocukta da guatr riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Dr. Canbaz "Sonuç olarak guatırsız gebelerde mutlaka iyot tedavisi uygulanmalı, guatrlı gebelerde ise buna ek olarak tiroid hormon tedavisi de uygulanmalıdır. Bu tedavi çocuğa zarar yerine fayda getirir. Eğer tedavi uygulanmazsa çocukta guatr gelişme riski yüksektir." dedi. CİHAN