Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Kemalpaşa Devlet Hastanesi aciline getirilen bir hastanın ve yakınlarının hekim, hemşire ve sağlık çalışanlarına şiddet uyguladığını söyledi. Sağlık çalışanlarının güvenliğinin bir türlü sağlanamadığını aktaran Doğruyol, "25.05.2015 tarihinde, saat 21.50 civarında Kemalpaşa Devlet Hastanesi aciline getirilen O.Y. ismindeki şahıs, sedyeye alınarak tedaviye başlandı. Tedavi esnasında sedyeden ayağa kalkıp küfür ve hakaret ederek acil serviste bulunan doktor, hemşire ve sağlık personeline şiddet uygulayan şahsın hasta yakını olduğunu söyleyen bir başka kişinin de müdahale etmesiyle hastane acili darmadağın oldu. Acilde nöbetçi olan Dr. B.B.Ç. ve Hemşire B.Z.'ye yumruk atan O.Y. Hemşire Y.Y.'ye de şiddet uyguladı. Dr. B.A. ve Anestezi Teknikeri E.T. vatandaşı sakinleştirmeye çalışırken kendinin hasta yakını olduğunu iddia eden şahıs A.İ.Y., içeri girerek sağlık personeline saldırdı. Olay adli makamlara intikal etmiş, tutanak altına alınmıştır." dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğruyol, "Ülkemizin her köşesinde olduğu gibi ilimizde de her gün onlarca sağlık çalışanımız, hasta ve hasta yakınları ya da vatandaşlar tarafından mağdur edilmektedirler. Sağlık çalışanlarına yönelik hakaret, küfür, şiddet ve tehdide maruz kalanlar, özellikle hastane acillerinde ve 112 Acil Yardım istasyonlarında çalışan personellerimizdir. Maalesef son yıllarda uygulanan sağlık politikaları, vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmiştir. Sağlık çalışanlarını hiçbir şekilde korumayan sistem, Alo 184 şikâyet hattı ve hasta hakları birimleriyle çalışanları adeta kıskaca almıştır. Biz elbette hiçbir vatandaşımızın mağdur olasını istemeyiz ancak ortada sağlık personeline karşı büyük bir adaletsizlik ve haksızlık vardır. Devlet memuru olarak devleti temsilen verilen sağlık hizmetleri sunumu başta Sağlık Bakanlığı yetkilileri olmak üzere takdir görmemektedir. Sağlık çalışanları sahipsiz kalmıştır. Sendikamızın yaptığı ankete göre 24 saat kesintisiz hizmet veren sağlık çalışanlarımızın yüzde 82'si şiddete uğramıştır." dedi.
Bu konuda ciddi adımlar atılması gerektiğini belirten Doğruyol, "Öncelikle verilen ve verilecek cezaların caydırıcılığının olması gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren çalışanların, görevi başında olan bir devlet memuru olduğu unutulmamalıdır. Sağlık personeline bırakın şiddet uygulamayı, hakaret ve küfrün hapis cezaları olmalıdır. Sağlık personeline karşı işlenen suçların cezasının hiçbir şekilde paraya dönüştürülememesi sağlanmalıdır. Tehlike karşısında kullanılmak kaydıyla sağlık personeline biber gazı vb. ekipman verilmelidir. Tehlike arz edecek sözlü ya da fiili saldırılardan hemen sonra Sağlık müdürlüğü avukatları, olayın adli mercilere intikal ettiği ilk anda müdahil olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almalı, verilen ilk ifadelerin, tutulan raporların uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. Gerekli vakalara kolluk kuvveti sağlanmalıdır. Uygulanan sağlık politikaları siyasi endişelerden uzak, vitrine değil, hizmete yönelik olmalıdır." diye konuştu. CİHAN