Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'Manevi Destek Hizmet Birimi' kuruldu. Kayseri İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen Vaiz Yavuz İlgin, hayati risk taşıyan sağlık sorunlarıyla mücadele edenler olmak üzere talep eden hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline dini/manevi konularda danışmanlık moral, motivasyon, manevi destek sağlıyor.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ahmet Gödekmerdan, Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde protokol imzalandığını hatırlattı. Gödekmerdan, protokol çerçevesinde başta hayati risk taşıyan sağlık sorunlarıyla mücadele edenler olmak üzere talep eden hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline dini-manevi konularda danışmanlık moral, motivasyon, manevi destek sağlamak ve rehberlik hizmeti sunmak için Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 'Manevi Destek Hizmeti Birimi' kurularak çalışmalarına başlanıldığını ifade etti.
Türkiye genelinde Kayseri'nin pilot iller arasında olduğunu belirten Gödekmerdan, şunları söyledi: "Manevi destek, hastanın yanında olma, ona inanç ve dini açıdan destek olma, manevi noktada soru ve sorunlarına danışmanlık yapma, ibadetlerini ve adetlerini yerine getirmede rehberlik etme, hayatı ve yaşadıklarının anlamını kavramada yardımcı olmayı ihtiva eden manevi yaklaşıma dayalı bir etkinliktir. Türkiye genelinde Kayseri, Ankara, İstanbul, Samsun, Ordu ve Erzurum illerinde pilot olarak uygulamaya konulan hizmette, gönüllülük esasına göre, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarından belirlenen manevi destek personeli; bu konuyla ilgili akademisyen ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan uzmanlar tarafından hastalarla iletişim, hasta psikolojisi, dini danışmanlık ve manevi destek, manevi bakım, başa çıkma ve dini başa çıkma, hastane organizasyon yapısı ve işleyişi, hastalarla ilgili fıkhi konularda eğitime tabi tutulmuştur. Manevi Destek Uzmanı, uygulanacak olan manevi destek hizmetinde öncelikle hastayla sağlıklı bir iletişim kurar ve empatik bir iletişim gerçekleştirir, hastada oluşan olumsuz hastalık algısını, olumlu bir hastalık algısına dönüştürerek hastalığın bireyin yaşamında yaşanan bir olgu olduğunu ve bu durumu nasıl kendi yararına dönüştürebileceğine yardımcı olur."
3 AYDIR DEVAM EDİYOR
Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde manevi destek biriminin 3 aydır faaliyet gösterdiğini belirten Gödekmerdan, görevlinin hasta ve yakınlarına hastalık konusunda makul, olumlu bir algı oluşturamaya çalıştığını belirtti. Gökdekmerdan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bireyde oluşan fiziksel hastalıklar, kişinin ruhsal durumunu, zihinsel işlevlerini, dengesini, fiziksel, duygusal ve sosyal hayatını etkiler. Hastalıklar kişide ayrılık ve gelecek endişesi, ölüm korkusu, vücut bütünlüğünün bozulacağı kaygısı, pişmanlık ve suçluluk duygusu gibi değişik kaygılara veya korkulara neden olur. Hastanın bakımını yaparken olumlu ilişkiler kurmak ve ona destek olmak için hastanın içinde bulunduğu psikolojik durumu anlayabilmek önemlidir. Manevi destek ile hastalığın bireyin hayatında var oluşunun anlam ve hikmeti noktasında da hastalığın Allah'ı hatırlamaya, O'na yaklaşmaya, günahların affına, daha iyi şeyleri kazanmaya vesile olduğu, ayrıca gerekli tedavinin yapılarak şifanın Allah tarafından verileceği ümidini aşılayarak hastalığın bireyin hayatındaki yeri ve anlamı kavratılmaya çalışılır ve hastalık konusunda makul, olumlu bir algı oluşturabilmek gereklidir. Hastanemizde yaklaşık üç aydır, özellikle talepleri halinde palyatif bakım merkezi, yoğun bakımlar, onkoloji servisleri ile geriatri ve göğüs kliniğinde tedavi gören hastalarımıza ve hasta yakınlarımıza Kayseri İl Müftülüğünce görevlendirilen Vaiz Yavuz İlgin Bey aracılığıyla bu hizmet verilmektedir."
CİHAN