Hava Nakliyatını Kolaylaştırma Komitesi, Ankara'da toplandı


ANKARA (CİHAN)- Hava Nakliyatını Kolaylaştırma Komitesi'nin (HANKOK) 144. toplantısı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. Toplantıya ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşların yanı sıra havacılık sektöründen yetkililer katıldı.

Yurtdışı çıkış harçlarının tahsilinde yaşanan problemler hakkında Maliye Bakanlığı'nın temsilcisi, son tahlilde konuyla ilgili iki seçenek bulunduğuna işaret ederek, "Birincisi yurtdışı çıkış harcının sıfıra indirilmesi. İkincisi bilet fiyatlarına yansıtılması. İkinci seçenek uygulandığında yurtdışı çıkış vergisi halihazırda alan vergisi toplanma usulünde toplanacak ve belirlenecek sürede devletin ilgili kurumuna yatırılacaktır." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü de pasaport polisinin ihtisaslaşmış görev dalı olmaması nedeniyle, tayin dönemlerinde yeni gelen memurun işe hakim olmaması nedeniyle sıkıntılara sebep olduğuna dikkat çekti.

Söz alan havaalanı/terminal işletmecileri de kabin el bagajı ebat, sayı ve gate öncesi kontrol ihtiyacı için, "Gate öncesi X-Ray'lerde yapılacak modifikasyon ile el bagajlarının standart boyutta geçmesini sağlamak amaçlanmıştır. Ancak el bagajı azami boyutları havayolu şirketine göre değiştiğinden bunun standart haline getirilmeyeceği değerlendirilmiştir." tespitinde bulundu.

Toplantıda SHGM ve DHMİ'nin havalimanlarında tek nokta güvenlik uygulaması ile ilgili çalışmaların devam ettiği, Dış Hat Mobil Biniş kartı uygulamasının gündemde olduğu belirtildi. Ayrıca havalimanlarında faaliyet gösteren işletmelerin yüksek kira ödemeleri de konuşulan konular arasında yer aldı.

HANKOK TOPLANTISININ GÜNDEM MADDELERİ

Hava Nakliyatını Kolaylaştırma Komitesi'nin (HANKOK) gündeminde tartışılan hususlar ise şunlar oldu: "Uçuş personellerinin eğitimleri, kabin el bagajları ebat, sayı ve gate öncesi kontrol ihtiyacı, pasaport polislerinin ihtisaslaştırılması ve tayin dönemi, yurtdışı çıkış harçlarının tahsilinde yaşanan problemler, tahsilin ne şekilde yapılacağının belirlenmesi, yurtdışından gelip yurtiçine gidecek ekiplere uygulanan prosedürlerde düzenleme yapılması, pasaport okuyucu eksikliğinin giderilmesi, İzmir'de INAD yolculara sağlık muayenesi talebi, büyük ebatlı bagajların teslim edileceği kontuar ihtiyacı, Şanlıurfa ve Diyarbakır havalimanlarında gümrük teşkilatı ihtiyacı, iç hatlarda board-to-board ihtiyacı, köpükler arası pasaport bankosu ihtiyacı, Havayoluyla Tehlikeli Maddelerin Taşınması Eğitim Yönergesi'nin değerlendirilmesi, Atatürk Havalimanında yeni yapılan THY kargo Terminalinde yer alan acente ofislerinin kiralarının yüksek olması ve kiralardaki DHMİ payinin kaldırılmasına yönelik çalışma yapılması, Atatürk havalimanı gümrüğünün saat 22.00'ye kadar mesai ücreti almadan çalışmasının sağlanması, Atatürk Havalimanındaki uçak park sorunu, Transfer yolcu uygulaması, Dış Hat Mobil Biniş Kartı uygulaması, gümrük evraklarının bilgisayar ortamına geçişi, e-vize uygulaması için gerekli kioskların meydanlarda mevcut olmaması." CİHAN
<< Önceki Haber Hava Nakliyatını Kolaylaştırma Komitesi, Ankara'da toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER