İSTANBUL (CİHAN)- Sel felaketiyle boğuşan Afrika ülkeleri Malavi ve Mozambik'te salgın tehlikesi giderek artıyor. 276 kişinin yaşamını yitirdiği, 230 bin kişinin de evsiz kaldığı felaket bölgesinde insanlar, hayatta kalmak için 125 kilometre yol katediyor.
Afrika ülkeleri Malavi ve Mozambik'te ocak ayında gerçekleşen sel felaketinde 276 kişi hayatını kaybetmiş, 230 bin kişi de evsiz kalmıştı. Felaket bölgesi ilan edilen bölgenin yardımına Kimse Yok Mu Derneği'nin arama kurtarma ekibi ASYA koştu. ASYA, 500 aileye insani yardımda bulundu. İnsanların hayatını kurtarmak için 125 kilometre yürüdüklerini belirten Malavi Meclis Başkanı Esther Mcheka, bölge halkına yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti.
Halkın büyük birçoğunun tarım işçisi olarak çalıştığı Malavi'de 64 bin hektar tarım arazisi zarar gördü. Tarım arazileri sular altında kaldığı için çalışamayan tarım işçileri kamplara sığındı. Ancak kamplarda yeterli temiz su ve gıda ihtiyacı karşılanamadığı için sel mağdurları sıtma tehdidi ile de karşı karşıya. Bölgeye insani yardım ulaştıran ASYA, ülkenin güneyindeki Nsanje bölgesinde bulunan Mbwanzi kampında 500 aileye insani yardımda bulundu. Malavi Meclis Başkanı Esther Mcheka, bölge halkına yardımlarından dolayı ASYA'ya teşekkür etti.
Kendi bölgesinde 38 binden fazla insanın evsiz kaldığını belirten Esther Mcheka, "Kamplarda yiyecek, su ve barınma sıkıntısı var. Bir çadırda 76 kadın kalıyor. Bu durum salgın hastalık riskini de artırıyor. Ayrıca sağlık alanında da çok ciddi eksiklikler yaşıyoruz. Kampa yakın hastane olmadığı için insanlar hayatlarını devam ettirmek için 125 kilometre yürümek zorunda kalıyor." diye konuştu.
ASYA'nın da bölgeye zor şartlar altında ulaştığını dile getiren Mcheka, "Selle birlikte yollar da kullanılamaz hale geldi. Bölgenin zor durumunu Asya ekibi de gördü. Kamplara yardım ulaştırmak ulaşım olanaklarından dolayı çok zor hale geldi. Bu sebepdet yardımlarınız hayati önem taşıyordu. Yardımlarınızın başlangıç olduğunu umuyoruz. Nsanje North halkına kalıcı çözümlerle hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olacağınızı arzu ediyoruz." dedi.
Malavi'deki sel felaketinin ardından bölgeye yardım ulaştıran ASYA Eğitim Sorumlusu ve Takım Lideri Ertuğrul Yorguner, "Malavi dünyanın en fakir on ülkesinden biri. Bölge halkının geçim kaynaklarının başında tarım içşiliği geliyordu. Ortalama bir işçisi bir doların altında kazanıyordu ancak tarım alanlarının sular altında kalmasıyla artık çalışabilecek iş bulamaz hale geldiler. Bu sebepten selden zarar gören aileler kamplara sığındı." şeklinde konuştu.
Kampta yaşayan 500 aileye un, pirinç, şeker, yağ, soya gevreği ve temizlik malzemeleri verdiklerin aktaran Yorguner, "Kamplarda iki önemli problem var. Bunlar yiyecek ve temizlik. Hijyen şartları bulunmadığı için sıtma ciddi bir tehlike. Ayrıca kamplardaki çadırlarda 78-80 kişi bir arada kalıyor. Bu da zaten yeterli olmayan koşulları daha da olumsuz etkiliyor. Yolların zarar görmesi bölgeye yardım ulaştırmayı daha da zorlaştırıyor.' ifadelerini kulandı.
CİHAN