TTB üyesi Dr. Demirdizen, "Bu bina 1999 depreminde hasar gördü. Yıkılıp yenilenecekti. Boyayıp hizmete devam ettiler" dedi
Otopark inşaatı sırasında hasar gören Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin poliklinikler bölümü binasındaki çatlakların alçı ve boyayla makyajlandıktan sonra açılması tepkiye yol açtı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde asıl sorunun Dahiliye Polikliniği binasında olduğunu söyledi. Bu binanın 1999 yılındaki Marmara Depremi’nde hasar gördüğünü belirten Demirdizen, yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini anlatan raporlara hasarlı kolonlara boya badana yapılarak hizmet verilmeye devam ettiğini açıkladı.
SON OLAYDA BOŞALTILDI
Depremde hasar gören dahiliye binasının çok eski olduğunu belirten Dr. Demirdizen şunları söyledi: "Buranın bir an önce yenilenmesi gerekiyor. Yenilenmesi projesi başlamıştı. Dahiliye servisleri boşaltıldı. Ne yazık ki bu binalar deprem yönetmeliğine uygun değil. Yıkılması için raporlar sunuldu. En son polikliniklerdeki çatlama olayından sonra dahiliye de boşaltıldı. Dahiliye bölümü binasında yıllardır kolonlardaki dökülmeler boya badana yapılarak geçiştirilmeye çalışılıyor. Otopark nedeniyle çatlama yaşanan Haydarpaşa Poliklinik binasında bile çatlama varsa; ki bu buna deprem için yapıldığı söylenmişti, diğer hasarlı binaların halini siz düşünün. Hasar gören ve deprem için yapıldığı söylenen bir poliklinik binası bile ciddi sorunlarla karşılaşması ülkemizde yapı denetim mekanizmasının ne kadar sorunlu olduğunu ortaya koymaktadır."
OLAYI GEÇİŞTİRİYORLAR
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Yiğit de hastanede inceleme yaptığını belirtti. Kolonlardaki çatlakların makyajla kapatıldığını söyleyen Yiğit. "Olayı geçiştirmeye çalışıyor. Hastane boşaltıldığına göre orada bir tehlike var olması lazım. Pazartesi tekrar hastaneye giderek incelemelerde bulunacağım" dedi.
AYNI DURUMDA OLAN BAŞKA HASTANELER DE VAR
Ufuk Sağlık- Sen Genel Başkanı Adnan Bayraktar: O hastane göz önünde olan bir noktada. Bu tür sorunlar sadece orada değil taşrada buna benzer sorunların yaşandığı başka hastaneler de var. Sağlıklı bir sağlık hizmeti için öncelikle sağlık çalışanların güvenliğinin ve iş ortamının düzenlenmesi lazım. Sonra fiziki ortam çok önemli. Sağlık çalışanların motivasyonu düşmüş durumda. İş yerlerine gidip çalışmak istemez haldeler. Ne çalıştıkları ortama ne de yöneticilerine güvenleri kalmamış durumda. Sağlık Bakanlığı sağlıksız bir ortama dönmüş durumda.Biz bu tür sorunları daha çok Milli Eğitim Bakanlığı’nın binalarında görürdük. Aslında Haydarpaşa’daki o poliklinik binası çok büyük bina değil. Küçük bir bina. Bu binada bile böyle sorunlar yaşanması üzücü.
İNSANLAR ÖLDÜKTEN SONRA MI AKILLANACAĞIZ
Türk Sağlık Sendikası Başkanı Önder Kahveci: Otopark inşaatından dolayı hastane zarar gördü. Bundan dolayı sendikamıza bağlı hastanede çalışanlarından çok ciddi şikayetler aldık. Biz de bunun üzerine 2 ay önce hastane önünde bir basın açıklaması yaparak yetkililere oluşabilecek riskler konusunda uyarılarda bulunduk. Çünkü o hastanede bin tane insan çalışıyor. Hastane birliğinin sekreterini bizzat bu konuda uyardım. Ama hastane yetkilileri herhangi bir problem olmadığını ifade etti.
UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR
Tabii Türkiye'de iş kazaları olmadan önce uyarılara pek dikkat edilmiyor. Biz bunu Soma'da Ermenek'te gördük. Bütün bu risklere rağmen o hastanenin hizmete açılmasının ne kadar doğru olduğunu anlamak mümkün değil. İnsanlar öldükten sonra bedel ödenmiş, ceza almış bunlar neyi ifade ediyor? Maden faciasında suçlular ömür boyu hapis alsa 301 tane ailenin yakınları geri mi gelecek? Tabii ki hayır.
Bugün