Hazine Müsteşarı Cavit Dağdaş, G20 toplantılarında ele alınan konuları paylaştı. Dağdaş, toplantılarda tüketim ve yatırım kararlarının erteleten faktörlerden söz edildiğini bildirdi.
İstanbul Finans Zirvesi'ne (Istanbul Finance Summit-IFS) katılan ve yatırım temalı bir oturumu yöneten Dağdaş, Türkiye'nin G20'ye yatırım, uygulama ve kapsayıcılık konularını tartıştırdığını ifade etti.
Dağdaş, "Oturumlarda temel olarak gördüğümüz 2008 bunalımından sonra büyük yatırım açığı olduğu, bu açığın büyüme de tahribat bıraktığı yönünde. Onun için G20 ülkelerinden yatırım stratejileri toplandı. Stratejiler Mayıs ayında ele alındı. Eylül ayında tekrar ele alındı. Yatırımda 3 önemli öğe olduğuna karar verildi. İlki yatırım ortamını iyileştirici tedbirler, diğeri yatırımın finansmanı, diğeri altyapı yatırımları." dedi.
Dağdaş, şu açıklamalarda bulundu:
"Tüm ülkeler altyapı yatırımlarını önemli görüyor. Finansmana erişim için tedbirlere ve uygulamaları eğiliyorlar. Özel kesimin varlıklarını yatırım haline getirme gayretleri var. Yatırım finansmanında da ciddi likidite var ama yeterli kalitede proje yok. Burada kaliteli projelerin networking altında dağıtımı önemli. Finansmanda yeni modeller ortaya koyulmalı. İslami finans olarak anılan ancak kimi ülkelerce İslami finans müslümanlara özgü algılanıyor. Bu nedenle yeni bir adlandırmaya gidildi 'varlığa dayanan finansman' diye. Burada amaç varlığa dayanan finansmanın dünya finans sistemine entegre edilmesidir. Toplantılarda bu konu ele alındı. Vergi ve likidite problemi konusunda çalışıldı. Bu konuda adımlar var, atılacak. Sukuk gibi finans ürünleri dünya finans sistemine entegresi gibi."
'11. Financing Growth, Indstry and Infrastructure' başlıklı oturumda Islamic Development Bank'ı temsilen Walid Abdelwahab, Black Sea Trade & Deveplepmmonte Bank'tan İhsan Uğur Delikanlı, ve Global Client Services'tan Dimitris Tsitsiragos söz aldı. CİHAN