Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplandırılması talebiyle TBMM'ye soru önergesi sundu.
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, verdiği soru önergesinin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü'nün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Aydoğan, önergede Temmuz ayında yayınlanan 2015 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nda yer alan bilgilere göre Başbakanlığa bağlı olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2015 yılının ikinci altı ayı için geçerli olmak üzere 700 milyon Türk lirası bütçe talebinde bulunulduğu yer almakta olduğunu hatırlattı.
Diyanet İşleri Başkanlığı yalnızca 2015 yılında 5 milyar 700 milyon Türk lirası gibi bir bütçe almış ve bu bütçenin 11 Bakanlık bütçesinden fazla olduğu kamuoyunda epey tartışıldığını ifade eden Aydoğan, Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sorumlulukları ve yapmakla mesul olduğu işlerden dolayı değil de yalnızca bütçesinin 11 bakanlıktan fazla olmasından kaynaklı olarak gündeme gelmesi ise düşündürücü olduğunu ifade ederek sonu önergesini Meclis'e sundu.
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, TBMM'ye sunulan soru önergesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şu soruların cevaplanmasını istedi: "Başbakanlığınıza bağlı olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2015 yılında ayrılan bütçenin yüzde kaçı personel giderlerine harcanmıştır?
Başbakanlığınıza bağlı olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak yurt içi ve yurt dışında görev yapan personel sayısı nedir? Yurtdışında görev yapan personelin ülkelere dağılımı nedir?
2015 yılının ilk 6 ayında dernek ve vakıflar aracılığıyla hayırsever yurttaşlar tarafından camilere yapılan yardım miktarı ne kadar olmuştur?
2015 yılına ait bütçeden camilere ayrılan oran ne kadar olmuştur?
2015 yılı bütçesinden Diyanet TV'ye ayrılan miktar ne kadar olmuştur? Bütçe ayrılmamış ise Diyanet TV başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında ücretsiz dağıtılan süreli, basılı, sesli ve görüntülü yayının finansmanı nasıl sağlanmıştır?
Belediyelerin, valiliklerin camilere, mescitlere yönelik hizmet desteği olmuş mudur? Olmuş ise bu "hizmetlerin" 2015 yılının ilk 6 ayını kapsamak üzere miktarı nedir?"
CİHAN