HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, "Kürtlerin Türkiye'de bir statüsü olmadığı sürece Türkiye'ye demokrasi gelmez." dedi.
34. Abant Platformu Toplantısı 'Demokrasinin Türkiye sorunu' başlığı altında devam ediyor. HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve Appoyevmatini Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis açıklamalarda bulundu.
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, meseleye Kürt penceresinden bakmak istediğini ifade etti. Taşçıer, Cizre'de yaşanan gelişmeleri aktardı. Taşçıer, "Demokrasinin Türkiye sorunu, yani Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana Türkiye'nin demokrasiyle imtihanına baktığımızda durum bu. Türkiye bu imtihanda sınıfta kalmıştır. Kürt sorunu olmasaydı belki Türkiye'de demokrasinin durumu daha farklı olabilirdi. İnanıyorum sessiz kalınınca bu katliamlar Batı'ya da sıçrayacaktır. Ret, inkar, imha ve asimilasyon, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürtler konusundaki politikası bu 4 temel üzerinde şekillendi. Kürtlerin kolektif hakları olmadığı sürece, Kürtler Türkiye'de Türkler kadar hakkı olmadığı sürece, Kürtlerin Türkiye'de bir statüsü olmadığı sürece Türkiye'ye demokrasi gelmez." açıklamasında bulundu.
"GAYRİMÜSLİMLER İÇİN ASİMİLASYON KOLAY OLMAYACAĞINDAN ERİTME METODU KULLANILDI"
Appoyevmatini Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis, İstiklal Savaşının zaferle bitmesi üzerine ilk yapılan şeyin bir ulus devlet yapılanmasının içine girmek olduğunu anlattı. Vasiliadis, şöyle konuştu: "Bu ulus devlet, bize kalan toprak parçası üzerinde kurulması gerekti. Bu toprak parçası üzerinde yaşayanlar bir mermer değil mozaik şeklindeydi. Bunu mermere çevirmek için anti-demokratik yöntemler kullanıldı. Önce ulus devlet kuruldu sonra bu devlet için ulus inşa edildi. Müslümanların asimilasyonu için din kullanıldı. Gayrimüslimler için asimilasyon kolay olmayacağından eritme metoduna başvuruldu. Eritme kuramının sonuç vermesi için birçok yöntem kullanıldı ve bu yöntemlerden hiçbirisi Türkiye'yi demokrasi yaşamaktan uzaklaştırmadı. Asimilasyonda demokrasi kurallarına riayet edilerek yapılacak bir şey değildi. Eğer bize kalan bu topraklar üzerinde bir ulus devlet kurmak yerine bir imparatorluk yöntemiyle yönetmek düşünülseydi, demokrasiye örnek bir ülke konumunda olabilecektik."
CİHAN