HDP Milletvekili Oluç'tan 'Örtülü Ödenek' için soru önergesi


HDP Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Örtülü Ödenek'le ilgili soru önergesi verdi. 2015 yılı Açık Veri Barometresi adlı bir uluslararası rapora göre, Türkiye'nin açıklık ve şeffaflık karnesi açısından Kosta Rika ve Malezya'yla birlikte 41. sırada yer aldığını belirten Oluç, "Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'da sayılan yetki ve görevleri arasında 'Örtülü Ödenek' gerektiren hiçbir görevi olmaması sebebiyle Anayasa'ya aykırılığı olan ve Cumhurbaşkanlığı'na örtülü ödenek hakkı getiren 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 24. Maddesi'ni değiştirmeyi düşünüyor musunuz? Örtülü Ödenek harcamaları yasa gereği açıklanmamaktadır. Demokrasinin açıklık ve şeffaflık ilkelerini gözeterek, bugüne kadar yapılan Örtülü Ödenek harcamalarının yasal bir düzenleme ile açıklanması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorularını sordu.

HDP Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Önergesinde Türkiye'de iç güvenlik harcamalarının düzenli ve hatta son dönemlerde sıçramalı olarak artmaya devam ettiğini belirten Oluç, "Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği gibi kurumların bütçeleri ve harcamaları her yıl artmaktadır." dedi.

2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olarak yapılacak harcamalarda, iç güvenlik harcamalarının düşürülmesinin planlanmasına rağmen artışın sürdüğünü kaydeden Oluç, "2006 yılından itibaren iç güvenlik harcamalarının GSYİH içindeki payının, 2011 yılındaki düşüş dışında, sürekli arttığı görülmektedir. 2006-2014 yılları arasında toplam iç güvenlik harcamalarındaki artış yüzde 45'in üzerindedir. 2006-2014 yılları arasında iç güvenlik harcaması yapan kurumların harcamalarının GSYİH'ye oranlarındaki büyüme karşılaştırıldığında, en hızlı artışın yaşandığı kurumlar arasında İçişleri Bakanlığı'nın olduğu görülmektedir. Diğer önemli artış ise 'Diğer Savunma Hizmetleri'nde ortaya çıkmaktadır. Gizli Hizmet Giderleri'nin yüzde 76, Başbakanlık Örtülü Ödeneği'nin yüzde 37, diğer 'Kamu Düzeni ve Güvenlik Hizmetleri'nin yüzde 119, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yüzde 37, MİT harcamalarının ise yüzde 44 arttığı görülmektedir." bilgisini aktardı.

"ÖRTÜLÜ ÖDENEK HARCAMALARININ YASAL BİR DÜZENLEME İLE AÇIKLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?"

'Gizli Hizmet Harcamaları'nın iç güvenlik harcamalarının başlarında yer aldığını ifade eden Oluç, "'Örtülü Ödenek içinde yer alan 'Gizli Hizmet Harcamaları'nın ne kadarının iç güvenlik, ne kadarının ise askeri amaçlı olduğunun ayrıştırılması mümkün olmamaktadır. Çünkü 'Gizli Hizmet Harcamaları' ve bunun içinde yer alan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Örtülü Ödeneği harcamalarındaki artışların nereden kaynaklandığını görebileceğimiz bir yayın veya istatistik bulunmamaktadır. Dolayısıyla harcamalardaki artışın örneğin ne kadarının Suriye'ye yapılan 'askeri yardımlar', ne kadarının Cumhurbaşkanı'nın 'seçimlerde yaptığı harcamalar' veya biber gazı alımları ile ilgili olduğunu tespit edebileceğimiz bir kaynak bulunmamaktadır. Gerek 'Gizli Hizmet Harcamaları' gerekse Başbakanlık Örtülü Ödeneği harcamalarının özellikle 2012 yılında önemli bir sıçrama göstermesi de özellikle üzerinde durulması gereken bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Olut, parlamenter sistem ile yönetilen demokratik hukuk devletlerinde, her türlü kamusal iş ve icraat yasal sınırlar içerisinde gerçekleşmek zorunda olduğunu vurguladı. 86 ülkenin değerlendirildiği ve 2015 yılı Açık Veri Barometresi adlı bir uluslararası rapora göre, Türkiye açıklık ve şeffaflık karnesi açısından Kosta Rika ve Malezya'yla birlikte 41. sırada yer aldığını anlatan Oluç, şu soruları sordu: "2006-2015 yılları arasında 'İç Güvenlik Harcaması' yapan kurumların harcamalarında görülen artışlar hangi giderlerden kaynaklanmıştır? Suriye'ye yapılan askeri yardımlar konusunda farklı milletvekilleri tarafından 2012 ve 2013 yıllarında verilen 100'ün üzerindeki soru önergesine anlamlı bilgi içerecek cevaplar verilmemiştir. Buna rağmen bir kez daha soruyoruz: 2012-2015 yılları arasında Suriye'ye yapılan 'askeri amaçlı harcamalar' ne kadardır? Bu harcamalar hangi kurumların bütçesinden karşılanmıştır? 2013-2015 yıllarında biber gazı alımına yaptığınız toplam harcama ne kadardır? Bu harcamalar hangi kurumun bütçesinden karşılanmıştır? İç güvenlik harcaması yapan kurumların giderlerinin ya da transferlerinin artışı içinde 2012 yılından itibaren TOKI· tarafından G. Doğu ve Doğu Anadolu illerinde yapılan yaklaşık 250 adet karakol adlı inşaatların oranı nedir? Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'da sayılan yetki ve görevleri arasında 'Örtülü Ödenek' gerektiren hiçbir görevi olmaması sebebiyle Anayasa'ya aykırılığı olan ve Cumhurbaşkanlığı'na örtülü ödenek hakkı getiren 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 24. Maddesi'ni değiştirmeyi düşünüyor musunuz? Örtülü Ödenek harcamaları yasa gereği açıklanmamaktadır. Demokrasinin açıklık ve şeffaflık ilkelerini gözeterek, bugüne kadar yapılan örtülü ödenek harcamalarının yasal bir düzenleme ile açıklanması gerektiğini düşünüyor musunuz?"
CİHAN
<< Önceki Haber HDP Milletvekili Oluç'tan 'Örtülü Ödenek' için soru... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER