Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa teşkilatı sandık sonuçlarının tek bilgisayarda birleştirilmesi için Şanlıurfa Valiliği ve Yüksek Seçim kuruluna müracaat etti. Şanlıurfa'nın bazı ilçelerinde tek hakim kontrolündeki bazı sandıkların 18 farklı bilgisayarda birleştirildiği belirtildi. Bir hakimin birden 18 bilgisayarı kontrol altında tutmasının mümkün olmayacağını öne süren HDP'liler bunun iptali için YSK'ya başvurdu.
Şanlıurfa'da son iki seçimde oy birleştirme işleminin yasalara aykırı yapıldığı iddia ediliyor. Oy birleştirme işlemlerinin hakim kontrolünden çıktığı belirtilirken HDP birinci sıra adayı Osman Baydemir, son iki seçimi Butlan olarak nitelendirdi. Hukuka aykırı bu girişimin bir daha tekrarlanmaması için HDP Şanlıurfa Teşkilatı Şanlıurfa Valiliği ve YSK'ya başvurdu. İlgili birimlerle seçim güvenliği toplantısı yapan HDP heyeti adliye çıkışında basın açıklaması yaptı.
'HİÇBİR HAKİMİN 18 GÖZÜ, 18 KULAĞI YOK'
Burada konuşan Osman Baydemir, 7 Haziran sabahı öncesi oy kullanılmaması, toplu oy kullanılmaması ve her seçmenin kendi oyunu kullanması için uyarılarda bulundu. Tutanakların farklı bilgisayarlarda birleştirileceğini dile getiren Baydemir, "Öğrendik ki Karaköprü 5 ayrı bilgisayarda yapacak. Haliliye ilçesinin 630 sandığı 18 ayrı bilgisayarda aynı anda kayda geçecek. Eyyübiye ilçesi 574 sandık var. 17 farklı bilgisayarda bu işlemi yapacak. Yasa çok açık ve net. Birleştirme işlemi hakimin gözetimi denetiminde yapılmalı. Şimdi sorarız sayımı, tasnifi yapması gereken hakimin kaç gözü, kaç kulağı var. Hiçbir hakimin 18 gözü, 18 kulağı yok." dedi.
'BİLGİSAYAR ARTTIKÇA HİLE VE ŞAİBENİN ARTACAK'
Bilgisayar arttıkça hile ve şaibenin artacağına vurgu yapan Baydemir, "Dolayısı ile birden fazla bilgisayar kullanılırsa hakimin denetimi ortadan kalkmış olacak. Ne kadar çok bilgisayar kullanılırsa o kadar çok şaibe, ihlal, ihmal alanı doğacak demektir. 2014 yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi ihlal ile gerçekleşmiş bir seçimdir bir daha böyle bir duruma hukuk zemininde asla ve kata izin vermeyeceğiz." ifadelerine yer verdi.
Bir tutanağın tutulması, okunması ve kayda geçmesinin 30 saniye sürdüğünü dile getiren Baydemir, merkez ilçelerde her bilgisayar ortalama 30 tutanak düşecek gibi tasnif edildiğini söyledi.
Seçim sonuçlarının 25-30 dakikada bitirilmesini hedeflediklerinin altını çizen Baydemir, "Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?" diye sorarak alelacele sayımın bitirilme isteğine anlam veremediklerini kaydetti. Baydemir, "Her bölgenin birleştirme işlemini tek bilgisayarda yapması için hem yazılı hem de şifai olarak ifade ettik. Bu konudaki talebimiz yasanın yerine getirilmesi talebidir." şeklinde konuştu. CİHAN