Almanya, 10 Kasım Salı günü İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman siyasetinde, yönetiminde, ekonomisinde ve daha birçok alanda önemli bir isim olan Helmut Schmidt'i kaybetti. Schmidt, özel ve siyasi hayatında, devlet yöneticiliğinde, farklı ve mütevazi bir hayat sürdü. İkinci Dünya Savaşı'nda neredeyse yerle bir olan Almanya'nın gelişmesine, kalkınmasına ve ilerlemesine büyük katkı sağlamış eski Almanya Şansölyesi 96 yaşındaki Helmut Schmidt'i kaybetti.
Son zamanlarda sık sık sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılsa da, doktoru onun için 'Artık ne onun ne de vücudunun iyi olma isteği var. Her şeye hazırlıklı olun' dese de Schmidt'in ölümü ülkede büyük üzüntüye neden oldu. Ölümüyle birlikte Schmidt'in Hamburg'daki evinin önü taziye ve çiçek bırakmak için gelenlerle dolup taşmaya başladı. Sadece Hamburg'da değil Alman siyasetinde önemli izler bırakan Schmidt, özellikle Soğuk Savaş döneminde hem siyasetçi hem de yönetici olarak devletin birçok kademesinde yer aldı.
HİTLER'İN GENÇLİK ORGANİZASYONUNA KATILDI, İNGİLİZLERE ESİR DÜŞTÜ
Sosyal Demokrat Partili başarılı bir devlet adamı, iyi bir aile babası ve son olarak medya patronu olan Helmut (Heinrich Waldemar) Schmidt 23 Aralık 1918 yılında Hamburg'da doğdu.
İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Hitler Gençliği organizasyonunda aktif olarak çalışan Schmidt akabinde askere alındı. Batı cephesinde savaşta gösterdiği başarısı nedeniyle Demir Haç madalyası ile ödüllendirilen Schmidt 1945 yılının Nisan ayından-31 Ağustos tarihine kadar İngilizler tarafından esir tutuldu. Serbest kaldıktan sonra Hamburg Üniversitesinde İktisat eğitimi alan Schmidt eğitimini ekonomi uzmanı olarak tamamladı. 1953 yılında SPD Hamburg Federal Milletvekili olarak seçilen Schmidt 1962 yılına kadar aralıksız bu görevi sürdürdü. 1961 yılında aynı zamanda Hamburg İçişleri Bakanlığına getirilen Schmidt, 1962 yılında Hamburg'da meydana gelen 315 kişinin ölümüne neden olan sel felaketinde 20 bin kişinin taşınmasını büyük bir soğukkanlılıkla yöneterek, can kaybının artmasını önledi. Schmidt, su baskınından etkilenen binaların soyulmasını da aldığı radikal kararlarla engelledi.
1965 yılında tekrar Federal Milletvekili seçilen Schmidt 1969 yılında Federal Savunma Bakanlığına getirildi. Daha sonra Federal Maliye ve Ekonomi Bakanlığı görevlerinde de bulunan Schmidt'in ismi bu yıllarda süper bakan olarak anılıyordu.Almanya'nın tanınmış siyasilerinden Willy Brandt'tan sonra 1974 yılında ilk kez başbakan seçilen, SPD'nin önde gelen isimlerinden Schmidt,1982 yılına kadar şansölyelik yaptı. Schmidt hükümeti, CDU/CSU ile FDP'nin ittifak yapması üzerine 1982 yılında düşürüldü. Schmidt bu tarihten sonra 1987 yılına kadar milletvekili olarak siyasi görevine devam etti.
TERÖRE TAVİZ VERMEDİ
Açık sözlülüğüyle bilinen ve düşündüğünü çekinmeden söyleyen Schmidt katıldığı programlarda ve gazetelere yaptığı açıklamalarda bu özelliğini hep devam ettirdi. Kararlı kişiliğe sahip olduğunu, 1977 yılında Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyelerinin kaçırdığı Lufthansa uçağında bulunan yolcuların RAF'ın tutuklulara karşı serbest bırakma önerisini kabul etmeyerek, çekinmeden operasyon emri vererek gösterdi.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKTI
Türkiye'nin AB üyeliğini en çok isteyen parti SPD olsa da Schmidt, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine her zaman karşı çıktı. Bu düşüncesini medya ve kamuoyu ile paylaşmaktan çekinmeyen Schmidt, "Türkiye'ye adaylık statüsü verilmesi hatadır. AB'nin geleceği ne olursa olsun AB içinde Türkiye'nin yeri yoktur. 70 milyon Türk'ü Avrupa içinde dolaştıramayız." dedi. En fazla iş göçünün yaşandığı dönemlerde de aktif olarak siyasette yer alan Schmidt, 2004'te Hamburger Abendblatt gazetesine "60'lı yılların başında yabancı kültürlerden işçileri ülkeye getirmek bir hataydı." şeklinde ifade kullandı. Avrupa'da Türkiye'ye ilk vize uygulamasını 1974 yılında Almanya başlatmış, 1980 yılında daha da sertleştirmişti.
MÜTEVAZİ BİR HAYAT YAŞADI, YASAĞA RAĞMEN SİGARAYI ELİNDEN DÜŞÜRMEDİ
1942 yılında okul arkadaşı Loki (Hannelore) Schmidt ile evlenen Helmut Schmidt'in iki çocuğu dünyaya geldi. Engelli olarak dünyaya gelen oğlu doğumdan bir yıl sonra hayatını kaybederken, Schmidt ailesinin tek kızı İngiltere'de yaşıyor. Aile hayatına büyük önem veren Schmidt'in başbakan olduğu dönemde bile çamaşırların bahçede kurutulması sıradan bir olaydı.
Schmidt'in unutulmayacağı diğer bir özelliği ise sigaraya düşkünlüğü. Schmidt, sigara içme yasağına rağmen kapalı alanlarda hatta canlı yayınlarda bile tiryakisi olduğu mentollü sigarasını içmekten hiç geri durmadı. 1983'ten bu yana haftalık Die Zeit gazetesinin ortaklarından biri olan Schmidt bir soru üzerine çok sayıda makale yazmasına rağmen hiçbir zaman gazeteci olamadığını belirterek, "Yüzeysel olarak bile gazeteci değilim." demişti. CİHAN