ADANA (CİHAN)- Adana Diş Hekimleri Odası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle 'Her Şeye Rağmen Kadın Olmak' konulu seminer düzenledi.
Moderatörlüğünü Müjde Doğan'ın yaptığı Adana Seyhan Oteli'ndeki seminere ÇÜ Farmakoloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazilet Aksu, Günep Grup Yön. Kur. Üyesi Emine Nargile, Reklam ve PR Ajans Sahibi Efsun Tekyeten konuşmacı olarak katıldı. Seminere katılan kadınlara ayna hediye ederek karşılayan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler, "Osmanlı döneminde kadınlara ayna hediye etmek 'sana senden daha değerli bir hediye bulamadım' anlamına geliyormuş. Yönetim kurulu olarak sizleri seminerimize çiçeklerle davet ettik, aynalarla karşılıyoruz. Son günlerde kadına şiddet giderek artmaktadır. Kadına şiddet uygulayanlara verilecek cezalar artırılarak, caydırıcı olunmalıdır." diye konuştu.
Odalarına kayıtlı 578 üyeden 168'inin kadın olduğunu, ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesinde 41, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde 56 kadın diş hekimi bulunduğunu ifade eden Güler, "Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavlarına daha çok kadın diş hekimi girmektedir. OEDC ülkelerinde lisans ve üzeri eğitim seviyesine sahip her 100 kişiden 84'ü istihdam ediliyor. İskandinav ülkelerinde bu oran yüzde 90'larda, Türkiye'de ise yüzde 70 seviyesindedir. Biz yüzde 100 istihdam edilen şanslı bir meslek grubundayız. Üyelerimiz arasında muayenehaneye sahip olan kadın diş hekimi arkadaşımız çoktur. İş hayatında, sosyal hayatında her şeye rağmen başarılı olmuş başarılı iş kadınları tecrübelerini, birikimlerini bizlerle paylaşacak konuşmacılarımıza şimdiden teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
İş hayatında kadın olmanın zorluklarını anlatan Günep Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Günep AŞ Genel Müdürü Emine Nargile, "Çok hayal kurdum. Hedeflediğim noktaya gelmek için hep risk aldım. İlk ortaklık teklifi aldığımda çok şaşırmıştım. Param yoktu, pulum yoktu. 'Neye ortak olacağım dedim. 'Borca ortak olacaksın' cevabı aldım. İş hayatında her yol asfalt değil. Yüreğimin sesini dinledim. Her zaman dürüst oldum. Çok çalıştım. Hep çalıştım. Temsil ettiğim markaları ile tüketicilere konforlu, kaliteli, günün modası olan, rahat ve ergonomisi yüksek ürünlerle buluşturdum. Takdir görmediğim zamanlarda oldu ama başardım." dedi.
Çok yoğun bir iş yaşamı içerisinde sivil toplum kuruluşlarında da görev yapmasının yaşamını renklendirdiğini söyleyen Reklam ve PR Ajans sahibi Efsun Tekyeten, "Medya sektörüne girdim. İyi iletişimci oldum. Önce radyo sahibi oldum. Sonra ajansımı kurdum. Benim şirketim oldu. Arabam oldu. Evim oldu. Ama bankada hiç param olmadı. Hep ne yapabilirim? Nereye yatırım yapabilirim,onu düşündüm." ifadelerini kullandı.
FAZİLET AKSU: ŞİDDETİN EN KÖTÜ BİÇİMİNE UĞRAYAN KADINLAR
'Severseniz her işin üstesinden gelirsiniz' diyerek konuşmasına başlayan ÇÜ Farmakoloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazilet Aksu, "Bildiğiniz gibi şiddetin en kötü biçimine uğrayan kadınlardır. Biz kadınlar ömrümüzü bu mücadeleye adamamız gerekir. Kadın derneklerimiz yeterince var. Çeşitlilik yaratarak bu derneklere destek olunmalı. Ben öncelikle anneyim. Öğretim üyesiyim, araştırmacıyım. Sivil toplumcuyum. Adana Sokak Çocukları Derneğinde görev aldım. 20 yıl çocuklarla beraber kaldım. Benim mentorüm Türkan Saylan oldu. Onu örnek aldım. Türkan Saylan'ın Türkiye'de yaptığını ben Adana'da yapmaya çalıştım. Bir çocuğu kurtarsak kârdır diye düşünüyorum. Suriyelilerden bahsetmek istiyorum. Savaşlardan en çok etkilenen kadın ve çocuklardır. Dernek çalışmalarımızın içerisine Suriyeli çocukları da dahil etmek istiyoruz. Kadınlara ve çocuklara mutlaka destek olunmalı, hepsinin yardıma ihtiyacı var." şeklinde konuştu.
CİHAN