Özgür medyaya yönelik operasyonları protesto için adliye önünde basın açıklaması yapan Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal ile Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Kaptan Kartal'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi için 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı mütalaasını sundu. Avukat Ebubekir Sarıkaya, sürekli basın açıklaması yapılan adliye önündeki bir alanda yapılan ve birbirinden bağımsız açıklamaların mütalaada suç gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade ederek tepki gösterdi.
Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar mütalaaya cevap vermek için süre istedi. Mahkeme başkanı sanıkların talebi üzerine duruşmayı erteledi.
MGC Başkanı Ünal, BBP Genel Başkan Yardımcısı Kartal, Aktif Eğitim Sen Temsilcisi Tekin Nasır, Mersin Kültürlerarası Diyalog Merkezi (MEKADİM) Başkanvekili Hasan Sarı ile Mustafa Taştı ve Mehmet Aydoğan'a; Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alındığı operasyonları protesto için geçen Aralık ayında Mersin Adliyesi önünde düzenledikleri basın açıklaması nedeniyle 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Sanıklar 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma ile terörle mücadele edenleri hedef gösterme'den ikinci defa hakim karşısına çıktı.
İddia makamı esas hakkında mütalaasında, sanıkların Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu yöneticilerinin gözaltına alındığı operasyon sonrası Mersin Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak, 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Yasası'na aykırı hareket ettiğini ifade etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan emniyet mensuplarının hedef gösterildiğini belirten iddia makamı,
açıklamalarında fikir ve eylem birliği içinde olduklarını öne sürerek, ilgili kanun maddeleri gereğince cezalandırılmalarını istedi.
Mersin Gazetecileri Cemiyeti Ahmet Ünal, savunmasında meslek örgütü temsilcisi olarak görevini yaptığını, adlarına basın açıklaması yaptıkları kişilerin ise zaten tahliye olduklarını kaydetti.
Aktif Eğitim Sen Temsilcisi Tekin Nasır ise genel merkezleri tarafından düzenlenen basın açıklamasını okuduğunu, fikir birliği içinde olduğu iddia edilen Kaptan Kartal'ın açıklamasını dinlemediğini söyledi.
MEKADİM Başkanvekili Hasan Sarı da Ahmet Ünal'ı adliye binası önünde gördüğünü, orda bulunması nedeniyle irticalen bir konuşma yaptığını kaydederek, kimseyi hedef almadığını ifade etti.
Mustafa Taştı, Anayasa gereği ifade hürriyetini kullandığını, konuşmasında kimseyi hedef almadığını kaydetti.
Mehmet Aydoğan, daha önce verdiği beyanlarının aynen tekrarlarını söyledi. Sanık avukatlarının mütaalaya karşı beyan vermek istemesi üzerine mahkeme başkanı duruşmayı 17 Mart 2016'ya erteledi.
"HERKESE AÇIK ALANDAKİ BASIN AÇIKLAMASI NASIL SUÇ OLUYOR?"
Tekin Nasır'ın avukatı Ebubekir Sarıkaya yaptığı açıklamada, iddia makamının mütalaasında herkesin açıklama yaptığı bir alanda yapılan bir etkinliği 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüne muhalefet gibi gösterdiğini kaydetti. Söz konusu yerde sürekli basın açıklamaları yapıldığını ifade eden Sarıkaya, "Tüm avukat cenazeleri söz konusu yerden kaldırılıyor. Avukatlar, Baro Başkanı ve hukuk derneği temsilcileri aynı yerde sürekle açıklama yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Savcı Selim Kiraz'ın şehit olduğu olay sonrası Adalet Komisyonu Başkanı aynı yerde açıklama yapmıştı. Bu açıklamalar sırasında polisin de herhangi bir müdahalesi olmadığı gibi soruşturma da açılmamıştır. Herkesin açıklama yaptığı yerdeki basın açıklaması nasıl Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüne aykırı olur anlamış değiliz." diye konuşu.
Mütalaadaki 'sanıkların eylem birliği içinde olduğu' yönündeki görüşlere de katılmadıklarını anlatan Sarıkaya, "Sanıklar fikir ve siyasi görüş olarak birbirlerine uzak insanlar. Söz konusu açıklamalarında birbirinden bağımsız, kendiliğinden gelişen toplantı sonrası farklı tarihlerde gerçekleşmiştir." ifadelerini kullandı. CİHAN