Artvin'in Hopa ilçesi Belediye Başkanı Nedim Cihan, Hopa'nın tarihinde böyle bir sel felaketi yaşanmadığını vurgulayarak, ilçeye 2,5 saatte 187.2 kilogram yağmur düştüğünü belirtti. Cihan, "Yaralar sarılacak, eksikler giderilecek." dedi.
Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, düzenlediği basın toplantısında bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili durum değerlendirmesini yaptı. Başkan Cihan, Hopa'nın böyle bir sel felaketini tarihinde yaşamadığını vurguladı. Cihan, 2,5 saatte 187.2 kilogram yağmur düşerek selin oluştuğunu ve bunun sonucunda 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 19 kişinin yaralı ve 3 kişinin de kayıp olduğunu söyledi. Başkan Nedim Cihan, şunları kaydetti: "Allah'tan gelen bir facia. Öncelikle sel felaketinde hayatlarını kayıp eden kişilere Allah'tan rahmet, geride kalan aile yakınları ve Hopa halkına başsağlığı diliyorum. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı. Ama yaşanmıştır. Biz belediye olarak böyle bir faciayı beklemediğimiz gibi kimse de beklemiyordu. Sel felaketinin olduğu ilk günden beri belediye olarak acil durum ilan ettik. Bütün birimlerimiz kriz masasında yer alarak bütün araç ve gereçlerimizi seferber ettik. Öyle sıkıntılar yaşandı ki bir anda araçlarımızı nereye vereceğimizi de şaşırdık. Çünkü ilçe genelinde her mahallede, cadde ve sokaklar sele kapıldı. Bütün menfezler toprak kaymasında gelen ağaç kütüklerle, molozlarla tıkanınca yapılan kanallar patladı sel suları başka dereler oluşturdu ve mahallelere cadde ve sokaklara taştı. Halkımız mahalle sakinleri büyük zarar gördüler. Sel suları ev ve işyerlerini bastı. Belediye olarak biz de burada mahsur kaldık.
2. gün cenaze evlerinde giderek defin işleriyle uğraştık. 3. gün belediye olarak tüm birimlerimizi seferber ettik. Yardıma koşan ilk il olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. 58 personel, 24 araçla geldi. Ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi 16 kişi, 15 araçla geldi. Rize Belediyesi 8 kişi, 10 araçla geldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi 14 personel, 10 araçla geldi. Artvin Belediyesi 8 personel, 3 araçla geldi, Giresun Belediyesi 10 personel, 3 araçla geldi. Murgul, Ardeşen, Şavşat Belediyesi, Yusufeli Belediyesi, Fındıklı Belediyesi toplam 11 personel, 6 araçla geldiler. Genel toplam 140 personel, 86 araç Hopa'ya gönderdiler. Hopa Kaymakamlığı ile yaptığımız koordineli çalışma ile görev bölümü yaptık. Belediye olarak mahallelere kaymakamlık da köylere ulaşılması araç ve kurtarma işlemlerini ve kriz masası da hasar tespit çalışmalarını yaptı. Yapmaya da devam ediyor. Kaymakamlıktan kriz masasında ben de görevliyim. Yaptığımız çalışmalar öncelikle yaşam alanı, yiyecek, içecek ve zararların giderilmesi programlı bir şekilde çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz. İlçemize gelen ekipmanlar, araç ve gereçleriyle büyük bir titizlikle çalışıyorlar. Programını biz veriyoruz, işlerine karışmıyoruz. Çünkü hepsi bu alanlarda uzman kişiler."
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cihan, bir gazetecinin 'belediye olarak bu sel felaketi sonrası ihmal söz konusu mu, menfezler tıkalı olmasaydı sel olur muydu?' sorusuna karşılık, "Belediye olarak ihmal yok. DSİ'nin yaptığı dere ıslahı ve duvarlar hiç bir yıkılmış değil. Selin oluş sebebi aşırı yağış ve toprak kaymasından gelen ağaç kütükler ve molozlar menfezleri tıkaması sonucu böyle bir durum yaşandı." dedi.
Bir gazetecinin 'Kaybolan Talha Su'nun itfaiye aracından düşerek kaybolduğunu babası Erkan Su söylüyor. Menfez tıkalıymış. Açık olsaydı bu olay gerçekleşmezdi. Bu konu ile neler söyleyeceksin?' diye sorması üzerine Cihan, şu cevabı verdi: "Evet, itfaiye aracı 3 kişiye kurtarmıştı. İtfaiye aracı aşırı selden devrilmesi sonucu çocuk düştü. Selden ötürü böyle bir olay gerçekleşti. Orada menfez biraz önce söylediğim gibi ağaç ve moloz yığıntılarıyla tıkandığından böyle bir göl oluştu. Ve böyle bir olay yaşandı. Biz belediye olarak şimdi yapacağımız çok önemli işler var. O mahallenin bütün sıkıntılarını gidereceğiz. Geçmişte belediye hata yapmış olabilir. Ben kimseyi suçlamak istemiyorum. Ancak böyle bir sel olayı hepimize iyi bir ders vermiştir. Vatandaşlarımızın bütün şikayetlerini alıyoruz. Bütün eksiklikleri tespit ediyoruz. Bu sel felaketinde vatandaşlarımıza hemen ulaşamadık. Bu doğru. İsteklerine hemen cevap veremedik. Çünkü sıkıntılar hepsi bir anda geldi. Şimdi yaraları sarmaya başladık. Bütün vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidereceğiz."
'Hopa, 4 gün su sıkıntı çekti. Belediye olarak zamanında şehre su veremediniz. Bunun sebebi neydi?' şeklinde soruya Cihan, "Depomuzda şu anda bile su var. Şehir şebekesi eski asbestli borular yeni şebekeye bağlantı noktalarında patlatmalar yapıyor. Onun için çok sıkıntılar yaşadık." diye yanıt verdi. 'Çöp sorunu yaşanıyor mu?' sorusuna karşılık Cihan, şunları kaydetti: "Hopa'nın alt yapısı yeterli olmadığı doğru. Hopa'nın 19 bin 600 nüfusu var. Bu resmi rakam. Ancak şu an nüfus 30 bin civarında. Vatandaşlarımızın bütün mağduriyetlerini gidereceğiz. Zarar gören vatandaşlarımıza gereken yardımlar yapılacaktır. Devlet bu konuda 10 milyon TL ilk anda göndermiştir. Bu doğal afet olarak Hopamız büyük tehlike atlatmıştır. Bazı insanlar sosyal medyada çeşitli eleştiriler yapıyor. Bilir bilmez yazılar yazıyor. Bu sel afetinde Yoldere köyünde ölen benim yeğenlerimdi. Ben de acı yaşadım. İnsanlar bu kadar acımasız olmamalı. Acı hepimizindir. Belediye olarak 1,5 yılda yaptıklarımız ve daha önce yapılanlar hepsi heba oldu. Cadde ve sokaklarda taşlar kırıldı. Menfezler kırıldı, duvarlar yıkıldı. Hopa büyük afet yaşadı. Belediye olarak, bize düşen bütün işleri yapacağız. Projelerimiz hazır. Hopa'ya yeni su projesini hazırlattım. 50 bin nüfusa yetecek projeyi hayata geçireceğiz. Su alma yapısını yapacağız. Altyapı için derin deşarj projesini hayata geçireceğiz. İller Bankası'ndan çıktı. Çevre Bakanlığı'nda en kısa sürede başlayacağız." CİHAN