Muhalefetin ‘anayasaya açıkça aykırı’ diye itiraz ettiği yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı gün tüm yüksek yargı üyelerinin üyelikleri düşecek.
Yerlerine ise 5 gün içinde yeni Yargıtay üyelerini HSYK, Danıştay üyelerinin ise 87’sini HSYK, 29’unu ise cumhurbaşkanı atayacak.
Yeni atanacaklar, görevleri sona eren üyeler içinden seçilecek. Yeni üyeler atandıktan sonra Anayasa Mahkemesi yasayı iptal etse de ‘karar geriye yürümeyeceği için’, bu üyeler görevlerine devam edebilecek.
Yargıtay 23. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Erdoğan, yasaya tepkisini sosyal medya hesabı üzerinden gösterdi.
Sözlerine, “Burası Türkiye, kurallar kişiye ve kuruma göre değişir.
Yargı mensuplarının kasten yasaya aykırı karar vermeleri suç iken; yasama organı üyelerinin bilerek Anayasa’yı ihlal etmeleri suç olmaz.” diyerek başlayan Erdoğan, yeni seçileceklerin isim listelerinin herkesin elinde olduğunu kaydetti.
İşte o paylaşımlar:
Anayasayı bilerek ve isteyerek çiğniyorlar
“Yargıtay ve Danıştay ile ilgili kanun tasarısının Anayasa’ya aykırı olduğu uzun zaman tartışıldı.
Anayasaya aykırılık AKP’li vekiller tarafından da kabul edildiği halde, bilerek ve isteyerek Anayasaya aykırı kanun çıkardılar.
Sehven çıkarılan Anayasaya aykırı kanun hükümleri Anayasa Mahkemesince iptal edilir.
Ancak Anayasayı yok saymak suretiyle kötü niyetle çıkarılan yasalar yok hükmünde sayılmalıdır.”
Amaç, biat etmeyenleri tasfiye
“Bu kanunun amacı Yargıtay’ı küçültmek değil biat etmeyenleri tasfiye etmektir.
Amaç üye sayısını azaltmak olsaydı arka arkaya yeni üye seçmezlerdi.
Şu an, yeniden seçileceklerin ve gideceklerin listesi ellerde dolaşıyor.
Artık çocuklar bile bu konuda bilgi sahibi. Kendisini yeniden seçilmiş görenlerin çocukları, arkadaşlarına kimin nereye gideceği konusunda babalarından duyduklarını anlatmaktalar.
Yargıtay’ın yapısı kökten değişiyor; ama Yargıtay’da bu kadar önemli bir konuda konuşmak adeta tabu.
Kalacaklar kendilerini ilgilendirmediğinden, gidecekler de gider ayak soruşturma geçirmekten korktukları için konuşmaktan kaçınmaktalar.
Hülasa! Yasa çalışması ile ilgili bir bilgi Yargıtay’a hiç ulaşmamış gibi herkes ‘üç maymunu’ oynuyor. Yargıtay’da mobbing! Muhalif üyelere psikolojik baskı..
Tekrar seçilmeleri garanti olan üyeler, muhalif gördükleri üyelerle konuşmuyor ve servislerde yanlarına oturmuyorlar.”
Hırsızlara herşey caiz!
Danıştay 17. Daire Üyesi Prof. Dr. Bülent Olcay ise yasaya tepkisi daha farklı bir yolla gösterdi.
Yeniden atanmayacak üyeler arasında adı geçen Olcay, odasının kapısına, “Giderken odamı boşaltmayacağım. Hırsızlara herşey caiz!” yazısı astı. Olcay, düzenlemeyi AHİM’e götüreceğini kaydetti.
Yargıtay’dan üyelerine skandal ‘görev’ yazısı
Yargıtay, önceki gün akşam saatlerinde bazı üyelerine gönderdiği mesajla 18-19 Temmuz tarihlerinde göreve başlamalarını istedi.
Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştirecek yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadan üyelere mesaj gönderilmesi şaşkınlıkla karşılandı.
Bazı yargıtay üyeleri tarafından da doğrulanan mesaj çarşamba akşamı 17.58’den itibaren gönderilmeye başlandı.
Mesajda, “Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan düzenleme sonucu Yargıtay üyeliğine seçilen sayın üyelerimizin göreve başlama yazılarını 18-19 Temmuz tarihlerinde Genel Sekreterliğimiz’e gelerek tebliğ etmeleri gerekmektedir.” ifadelerinin kullanıldığı öğrenildi.
Yasa yürürlüğe girdikten sonra daire başkanı seviyesinde üyeler hariç olmak üzere tüm yüksek yargı üyelerinin üyelikleri düşecek.
Sonrasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) beş gün içerisinde yasa kapsamında yeni üyeleri atayacak.
Ancak henüz bunların hiç biri gerçekleşmeden Yargıtay’ın üyelerine gönderdiği mesaj, atanacak üyelerin önceden belli olduğu izlenimi verdi.
Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi