Bakan
Gönül, ''Yani bu, ilk
Türk savaş uçağının yapılması için verilmiş bir karardır'' dedi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Maksat
Helikopter Projesi kapsamında
Sikorsky ve Agusta Westland firmalarının verdiği teklifler yeterli görülmediği için müzakerelere devam edilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Bakan Gönül, Savunma
Sanayii Müsteşarlığında Baş
bakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık 4 saat süren Savunma
Sanayii İcra toplantısının ardından açıklama yaptı.
Bakan Gönül,
Türkiye'de genel maksat helikopter
üretimi altyapısının kurulması ve
Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurumlarının uzun vadeli helikopter ihtiyacının
yerli üretimle karşılanması amacıyla başlatılan proje kapsamında alınan tekliflerin değerlendirildiğini belirtti. Gönül, değerlendirme çalışmaları sonucunda
Tüsaş-Türk Havacılık ve
Uzay Sanayii AŞ ana yükleniciliğinde Sikorksy ve Agusta westland firmaları tarafından verilen teklifler yeterli görülmediğinden, müzakereleri devam edilmesine karar verildiğini söyledi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2020'li yıllardan sonraki jet eğitim uçağı ve muharip
uçak ihtiyacının karşılanması amacıyla kavramsal
tasarım yapılması için Tüsaş-
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile
sözleşme görüşmelerine başlanmasının da kararlaştırıldığını ifade eden Bakan Gönül, ''Yani bu, ilk Türk savaş uçağının yapılması için verilmiş bir karardır'' dedi.
Milli
Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'de ilk defa bir savaş uçağının projelendirilmesi talimatı verildiğini belirterek, ''Uçak, yeni nesil olacak. F4 uçaklarının görev sürelerinin bitişini karşılayacak şekilde F16 ve F35'lerle beraber görev yapabilecek bir harp uçağı olacak'' dedi.
Gönül'ün açıklamasına göre,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ay sınıfı
denizaltı
modernizasyon ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan proje kapsamında alınan teklifin değerlendirme çalışmaları sonucunda, Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.
İcra Komitesi ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelişen ihtiyaçları çerçevesinde 3 projenin başlatılmasını da karara bağladı.
Sahil Güvenlik Komutanlığının ağır deniz şartlarında hareket ve manevra yeteneklerini geliştirmek amacıyla ''600 Sınıfı
Sahil Güvenlik Gemisi Tedarik Projesi'', Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı çerçevesinde ''Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi'' ile başta tank platformuna yönelik olmak üzere kara ve deniz araçları için ''Milli Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi''ne başlanacak.
-''(TEKLİFLERDE) FİYATIN DAHA AŞAĞIYA ÇEKİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ''-
Gönül, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Genel Maksat Helikopter İhalesinde tekliflerin hangi noktada yeterli bulunmadığına yönelik soruya Gönül, ''Bir kaç nokta var ama asıl
fiyat noktası'' karşılığını verdi.
Gönül, başka soruyu yanıtlarken de ABD'li Sikorsky ve İtalyan Agusta Westland firmalarıyla görüşmelere devam edileceğini belirterek, yapılan hesaplamalara göre fiyatın daha aşağıya çekilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Müzakerelerle ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığına verilen yetkinin ''makul bir süreye'' bağlı olduğunu, ancak sürecin sonuna yönelik belirli bir günün de
tayin edilmediğini söyledi.
-''F35, MUHTEMELEN DIŞARIYLA ÜRETTİĞİMİZ SON PROJE''-
Bakan Gönül, savaş uçağı yapımına yönelik soru üzerine de ''İlk defa Türkiye'de bir muharebe uçağının projelendirilmesi talimatı verildi'' dedi.
Uçağın ''yeni nesil'' olacağını kaydeden Gönül, ''F4 uçaklarının, zaman içerisinde tabii bir görev süreleri var, bir hayatları var, onun bitişini karşılayacak şekilde F16 ve F35'lerle beraber görev yapabilecek bir harp uçağı'' diye konuştu.
Gönül, F35 ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de F35 projesinin dışardan alınan bir proje olmadığını, 9
ülke tarafından ortak üretildiğini kaydederek, ''Bizim 6-7 milyar dolarlık bir üretim payımız var. F35 muhtemelen dışarıyla beraber ürettiğimiz son proje olacak'' dedi.
Savaş uçağının üretimi noktasında
Güney Kore ile işbirliğinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya karşılık da Gönül, dünyada savaş uçağı projelerinin şu anda 5-6 ülke tarafından gerçekleştirilebildiğine işaret ederek,
Güney Kore'nin de Türkiye gibi bir savaş uçağı yapma niyeti bulunduğunu söyledi.
Gönül, ''(Güney Kore) Bizim noktamızda aşağı yukarı, tasarım bakımından bir iki sene daha öndedir. Beraber de üretebiliriz, böyle bir alternatifi de
ihmal etmiyoruz ama şu anda aldığımız karar; tamamen milli ve özgün bir uçağın üretilmesi'' dedi.
''Eurofighter tamamen Türkiye'nin gündeminin dışında diyebilir miyiz?'' soruna Gönül, Eurofighter'ın bir dönem gündemde bulunduğunu ancak ''başka muhalefetler'' nedeniyle tamamen gündemden düştüğünü kaydetti. Gönül, Eurocopter'in de gündemde bulunmadığını sözlerine ekledi.