Intel Türkiye,
Ortadoğu ve
Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, Türkiye'de kadınların, bilişimden korkmamalarını isteyerek, ''Bir ulus olarak kadınlarımızı, annelerimizi yarına hazırlayabilirsek, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer alabilecek bir
toplum haline gelebiliriz'' dedi.
İldeniz,
Milli Eğitim Bakanlığı, Intel ve Türkiye Fütüristler Derneğince yürütülen ''TeknoKadın'' projesinin tanıtımıyla ilgili Conrad Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin bugün dünyanın en büyük 16'ncı ekonomisi olduğunu ve
2023 yılında dünyanın 10'uncu ekonomisi olmayı hedeflediğini belirtti.
Bu anlamda da bulunduğu
bölgede ve dünyada değişen bir güç olarak Türkiye'nin ilerlediğini vurgulayan İldeniz, şöyle konuştu:
''Bu toplumsal değişmeyi yaşarken, toplumun aslında her kesiminin bu değişimin bir parçası olmasını istiyoruz. Bu anlamda kadınlarımızı geri bırakamayız. Türkiye'de bilişimi kucaklama miktarı çok arttı. Bilişimle çok ciddi biçimde iç içe olan Türkiye'de kadınların, bilişimden ve bilgisayardan korkmamalarını istiyoruz. Çünkü biz bir ulus olarak kadınlarımızı, annelerimizi yarına hazırlayabilirsek dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer alabilecek bir toplum haline gelebiliriz. Türkiye'de eğitim alan kadınların son derece başarılı olduklarını görüyoruz.''
Türkiye'de kendine ait özel işi olan kadınların oranının yüzde 12 olduğunu belirten İldeniz, ''Bilişime baktığımızda Türkiye'de bilgisayar kullanımı çok yaygınlaştı fakat kullanımda erkeklerle kadınların yarı yarıya oranda olduğunu görüyoruz. Kadınlarımızı dünyaya açabiliriz internet ve dünya üzerinden'' dedi.
-''DİJİTAL ÇAĞ YENİ BECERİLER GEREKTİRİYOR''-
Türkiye Fütüristler Derneği Başkanı
Ufuk Tarhan da dijital çağın istediği nitelikleri Türk kadınlarına vermek için ''TeknoKadın'' projesini hayata geçirmek istediklerini belirtti.
Bu projeyi daha önce 3
pilot ilde tamamladıklarını ve üzerinde 2 yıldır çalıştıklarını anlatan Tarhan, ''
Dijital çağ, yeni beceriler gerektirmektedir. Becerilerin teknolojide bütünleştirilememesi halinde, gerçek bir başarıdan söz etmek mümkün değildir. Bu proje, kadınların
sanal ticaret yapan, broker anneler ya da kadınlar olmasını hedeflemektedir'' diye konuştu.
-PROJE-
Milli Eğitim Bakanlığı, Intel ve Türkiye Fütüristler Derneği işbirliğiyle yürütülen proje, 7 bölgede 21 ilde yaygınlaştırılacak.
Proje kapsamında, kendini geliştirmek isteyen her yaştan ve her meslekten kadınlara kapsamlı bilgisayar ve
internet kullanımı eğitimleri verilecek. İllerdeki
halk eğitim merkezlerinde gerçekleştirilecek olan
uygulamalı eğitimler, ''
güvenli internet kullanımı'', ''bilgisayarda temel uygulamalar geliştirme'' ve ''teknoloji ve girişimcilik'' başlıkları altında verilecek.
Katılım için okur-yazar olmak dışında herhangi bir ön koşul aranmayan eğitimlerin her bir aşaması birer hafta sürecek ve eğitim süreci toplam 64 saat olacak. Eğitimler kadınların bilgisayar ile tanışmasını, interneti güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenmesini, temel uygulama yazılımlarını kullanabilmelerini ve girişimciliğin temel aşamalarını öğrenebilmelerini sağlayacak şekilde planlandı.
Eğitimler sonunda
katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü sertifikası ve ''TeknoKadın'' sertifikası verilecek.