Artık kötü niyetli kişiler kendi cep
telefonunuzu kullanarak sizi gizlice takip edebilir, kişisel bilgilerinizi çalabilir ve sizi zor durumlara düşürebilir.
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, bu kötü niyetli takipçilerin sizi kendi cep telefonunuzla izlemesinin 2 temel yolu vardır. Birincisi çok az uzmanlık gerektiren ya da hiç uzmanlık gerektirmeyen sosyal mühendisliktir. Gönüllü olarak kişisel bilgilerinizi verirsiniz ya da güveninizi kazanan birine telefonunuzu verirsiniz ya da tanıdığınız birisinin cep telefonunuzu kullanmasına izin verirsiniz. Eğer bu kişi isterse, sizin nerede olduğunuzu veya ne yaptığınızı takip etmek için bilgilerinizi istismar edebilir.
İzleyicilerin sizi takip etmesinin diğer yolu ise sizin cep telefonunuzdan bilgileri çalmasıdır. Bu
akıllı telefon takipçiliğinin daha
teknik yönüdür. Takipçi kişi cep telefonunuza erişebilir, telefonunuza takipçi
yazılım ya da kötü niyetli yazılım yükleyebilir ve bunu sizin adres defterinizi indirmek, zararlı web sitelerine kaydınızı yapmak ve hatta
harita üzerinde yerinizi takip etmek için kullanabilir. Eğer akıllı telefonunuzun GPS'i varsa, kötü niyetli bu kişi cep telefonunun kesin olarak nerede olduğunu saptayabilir.
Ancak siz de bazı önlemler alarak, potansiyel kötü niyetli kişilerden korunabilirsiniz. Sosyal paylaşım sitelerinde nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı yazarsanız, takipçilerin sizi izlemesi daha da kolaylaşır.
Twitter ve
Facebook gibi
sosyal paylaşım siteleri durum mesajlarıyla sizi bunu yapmanız için yönlendirir. Bu sitelerin çoğu,
mobil versiyonları aracılığıyla durumunuzu cep telefonundan da çevrenize bildirme imkanı da sunuyor.
Durum mesajında nerede olduğunuzu söylemeseniz de, bu bilgiyi çektiğiniz fotoğraflarda da ortaya çıkarabiliyorsunuz.
Cep telefonunuzun kamerası varsa, genellikle video ya da fotoğraf çekip bunu paylaşım sitelerine gönderirsiniz. Böylece
sokak tabelaları veya önemli, tanınmış binalar gibi fotoğrafınızdaki arka plan görüntüleri sizin kim olduğunuzu ve nerede bulunduğunuzu ortaya çıkarabilir. Ayrıca birçok akıllı telefon fotoğrafı çekildiğinizde sizin fotoğrafınızı coğrafi konumunu açıklıyor. Bu nedenle farklı paylaşım sitelerinin fotoğraflarınızdaki coğrafi konum bilgilerini nasıl kullandığını ve nasıl bunu ortaya çıkardığının farkında olun.
Bazı
sosyal paylaşım siteleri, sadece coğrafi konumlandırmaya dayanıyor. Özellikle Mologogo ve
Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google Latitude isimli paylaşım siteleri harita üzerinde insanların nerede olduklarını görmenize izin veriyor. Fakat
Foursquare ve Gowalla isimli paylaşım siteleri de bunu
hediye kazanmak amacıyla bu takip işini eğlenceli bir şekle dönüştürüyor. Bu siteler sizin durumunuz ile ilgili bilgileri sadece kendisi tutmuyor, aynı zamanda Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal paylaşım sitelerine de gönderiyor.
Kısaca akıllı telefonunuz üzerinde takip edilmek istemiyorsanız, kişisel paylaşım sitelerinde her türlü bilgiyi paylaşmayın.