Dünyanın en büyük
antivirüs yazılım kuruluşlarından birisi olan
ESET'in ebeveynlerle ilgili yaptırdığı global araştırmada, internet kullanıcılarının yüzde 53,7'si, çocukların uygunsuz içeriğe maruz kalmasını büyük bir tehdit olarak değerlendirdi.
ESET'in yaptırdığı araştırma, dünya çapındaki internet kullanıcılarının, çocukların online dünyada karşılaştıkları potansiyel tehlikelerin büyük oranda farkında olduklarını ortaya koydu.
ESET tarafından uluslararası araştırma kuruluşları Insites Consulting ve
United Consultants firmalarına yaptırılan global araştırmadan elde edilen bulgulara göre internet kullanıcılarının yüzde 53,7'si, çocukların uygunsuz içeriğe maruz kalmasını büyük bir tehdit olarak değerlendirdi. Yüzde 53,7'nin ayrıntısına bakıldığında bunların yüzde 25,9'u, uygunsuz içerikleri 'en büyük tehdit', yüzde 14,6'sı 'çok büyük tehdit' ve yüzde 13,2'si 'oldukça büyük bir tehdit' olarak nitelendirdi.
ESET Farkındalık ve
Araştırma Koordinatörü Sebastian Bortnik'e göre çocukların internette gezinirken tehlikelerden uzak kalmasını sağlamak için ebeveynlerin ve çocukların aklından çıkarmaması gereken bir kaç basit güvenlik kuralı olduğunu söyledi. Bortnik,
ailelerin öncelikle çocuklarına bir kullanıcı adı açmaları tavsiyesinde bulundu. Bunun yanı sıra antivirüs yazılımının güncel tutulması gerektiğini kaydeden Bortnik, "Gezinme kayıtlarını izleyin. Eğer silindiklerini fark ederseniz, bu sizin çocuğunuzla oturup konuşmanızı gerektiren bir işaret olacaktır. Gözünüz web kamerasında olsun. Kullanılmadığından kapalı olduğundan emin olun. Çocuklarınızın sosyal ağlardaki ayarlarını
kontrol edin. Herhangi bir kısıt olmadan herkese açık bir facebook duvarı çocuklarınızın güvenliği için ciddi bir risk oluşturur.
Ebeveyn kontrol araçları kullanın. Bu araçlar ebeveynler için ciddi avantajdır. Gizli bilgilerinizi internet üzerinden göndermeyin. Bu bilgiyi çocuklarınıza da öğretmeniz güvenlik açısından çok önemli. Rahatsız edici mesajları cevaplamayı. Çocuklarınız internet üzerinden rahatsız edici mesajlar aldığında bu mesajlara karşılık vermemeleri üzerine onları eğitin.
Online dünyadaki her şey gerçek değildir. Güvenilir bir kaynaktan gelse bile internette yer alan her şeyin gerçek olmadığı çocuklara iyice anlatılmalıdır. Çocuklarınızla açık bir şekilde
iletişim kurmanız onların güvenliği açısından hayati bir öneme sahip olacaktır. Korkularını ve ilgi alanları paylaşmalarını cesaretlendiren bir
politika izlemek onları cezayla
baskı altına almaktan her zaman daha iyidir. Açık bir aile ortamı ve hem internette hem de yüz yüze açık iletişimde çocuğunuzun siber güvenliğini artırmak için son derece önemlidir." uyarılarında bulundu.