Hükümet önerileri bir bir reddediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı hükümet çevreleri tarafından sıkça gündeme getirilen 'faiz ve döviz lobisi'nin araştırılmasına yönelik Meclis Genel Kurulu’nda verilen önerge, AK Parti’nin çoğunluk oylarıyla reddedildi.

Hükümet önerileri bir bir reddediyor

Bugün toplanan TBMM Genel Kurulu, CHP'nin verdiği "Hükümet temsilcilerinin faiz lobisine yönelik iddialarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi" önergesini de görüştü. Yapılan görüşmelerin ve konuşmaların ardından yapılan oylamada önergenin gündeme alınması teklifi, AK Parti'nin çoğunluk oylarıyla reddedildi.

20'NİN ÜZERİNDE LOBİ YARATTINIZ

Verilen önergeye ilişkin ilk konuşmayı, CHP Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker yaptı. Şeker, "İktidarın izlediği tuhaf bir yöntem var ortada. Eğer herhangi bir alanda ortada bir başarı varsa 'Bu bizim başarımızdır' diyor, eğer ortada bir başarısızlık varsa, bir kötü sonuç var ise bunu da uydurduğu bir lobiye bağlıyor. Bakın bugüne kadar patates lobisinden kuru fasulye lobisine, vaiz lobisinden robot lobisine kadar yirminin üzerinde lobi yarattınız. Bu lobiler kimlerden oluşmakta, hangi yöntemleri izleyerek ne yapmaktalar? Siz de dâhil maalesef kimsenin bildiği yok. Sizin de bunları araştırmak gibi bir derdiniz yok." dedi.

FAİZ LOBİSİ DİYENLER BİR SÜRE SONRA KENARA ÇEKİLİYOR

AK Parti milletvekillerine "Yarattığınız bu lobilerden en ilgi çekici olanı da faiz lobisi." diye seslenen Şeker, "Ekonominin iyi gitmediği dönemlerde kurmaylarınız çıkıyor ve bundan faiz lobisinin sorumlu olduğunu açıklıyor. Bu iddiayla birlikte kamuoyunda faiz lobisinin bankalar mı, şirketler mi, yabancı veya yerli tasarruf sahipleri mi olduğuna ilişkin bir tartışma gündemi meşgul etmeye başlıyor. Söz konusu lobinin Türkiye'den ne kadarlık bir kâr elde ettiğine ilişkin hesaplamalar yapılmaya başlanıyor. Birkaç gün süren bu tartışmalar bir sonuca ulaşmıyor ve yeni bir faiz lobisi iddiası gündeme gelene kadar da rafa kaldırılıyor. Faiz lobisi iddialarını ortaya atanlar bir kenara çekiliyorlar. Bu lobinin araştırılması, faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için herhangi bir adım maalesef atmıyorlar. Neden bu adımlar atılmıyor? İktidarın elinde yargı gücü var, polis gücü var, her türlü teknolojik imkânı da var. Bu iddialarınızı kanıtlamanız, bahsettiğiniz lobinin üyelerini, gerçekleştirdiği eylemleri, kazançlarının miktarını ortaya çıkarmanız çok kolay ancak nedense buna yanaşmıyorsunuz?" diye sordu.

KİM BU FAİZ LOBİSİ HİÇ MERAK ETMİYOR MUSUNUZ?

CHP'li Şeker'in ardından da HDP Milletvekili Hasip Kaplan söz aldı. Kaplan, faiz lobisi konusunu Meclis'te herkesin konuşması gereken bir konu olduğunu belirterek, "Ya, bir faiz lobisi var, kimdir bu ya! Arkadaşlar, merak etmiyor musunuz? Gezi'de faiz lobisi, 17-25 Aralıkta faiz lobisi, dünyada finansal kriz oluyor, faiz lobisi. Bu yetmiyordu, faiz lobisi, bir de döviz lobisi çıktı. Bu döviz lobisi kim? Cumhurbaşkanı konuşuyor, Merkez Bankasına bir parmak sallıyor, döviz fırlıyor arkadaşlar. Ya, böyle bir sistem dünyada var mı, düşünebiliyor musunuz? Kaç gündür bütün Merkez Bankası, Sayın Babacan, ekonomi bakanları, hepsi sarayda brifing veriyorlar. Kime? Cumhurbaşkanına. Yanlış yerde yapıyorsunuz brifingi arkadaşlar, gelip bu Meclis'te vereceksiniz, halkın meclisinde, milletin meclisinde milletin vekillerine vereceksiniz, çözümü burada arayacaksınız, çözümü burada." dedi.

FAİZ LOBİSİ İLK OLARAK 2012'DE BABACAN, ŞİMŞEK VE BAŞÇI İÇİN KULLANILDI

Hasip Kaplan'ın ardından ise kürsüye MHP Antalya Milletvekili Sayın Mehmet Günal çıktı. Günal ilk olarak, "Aslında ne olduğunu sizler de, Türk milleti de gayet iyi biliyor. Açıkçası, bunun artık bir hata olmadığını ve Sayın Erdoğan'ın bunu kasıtlı olarak, sürekli olarak söylediğini net bir şekilde anlamış bulunuyoruz çünkü bunu sadece bugün söylemedik. Bu tutanaklardan çoğu zaman AKP'nin grup başkan vekili arkadaşlarımız gidip gidip çıkarıp bizim konuştuklarımızı burada söylüyorlar ama nedense bu konulardaki söylediklerimize hiç bakmıyorlar, hâlâ bir faiz lobisi tartışması devam ediyor. Bakın, evet, yani buradan biz size artık mecburen söyleyeceğiz. Defalarca yazdık, defalarca söyledik, burada bütçe konuşmalarında dile getirdik; hâlâ bir faiz lobisi lafı gidiyor hatta faiz lobisinin ötesinde 'Vatana ihanettir' diye suçlamalar geliyor. Açıkçası, size buradan A3 kağıtlarla da göstermiştim, faiz lobisi lafı henüz dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan tarafından Gezi olaylarından sonra söylenmeden önce, aslında 2012 yılında Ekim ayı içerisinde Başbakanın damadının da bulunduğu ve sıkça yazı yazdığı Sabah gazetesinde finans sayfasında manşette söylenmişti ilk defa. Faiz lobisi olarak nitelendirilen kişiler, bugün Sayın Cumhurbaşkanının vatan haini ilan ettiği Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ydı. Resimlerini defalarca 'Aranan faiz lobisi içeride mi dışarıda mı?' diye size de sundum." şeklinde konuştu. 

ASELSAN ÖLÜMLERİ ARAŞTIRILSIN

Akp’li havuz medyasının son zamanlarda dilinden düşürmediği ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümü, mecliste tartışma konusu oldu. MHP mühendislerin ölümlerinin perde arkasının araştırılması için mecliste komisyon kurulmasını önerdi. Fakat AKP milletvekilleri, “ret oyu” verip araştırma komisyonu kurulmasını engellediler.   

MHP'li milletvekili Alim Işık konuyla ilgili yaptığı konuşmada "F16 uçaklarının düşmanı tanıma amaçlı elektronik sistemlerini geliştirip tasarlayan mühendisler arkası arkasına neden intihar ediyor, neden ölüyor veya öldürüyor, bunun arkasında kim var? Hepsinin ortak noktalarından birisi uçak tanıma sistemlerini millîleştirdikten sonra benzer bir başarıyı ABD ve İsrail güdümlü elektronik sistemlerin kontrol dışı bırakılması konusunda göstermelerine az bir zaman kalmışken ölümle hayatlarına son verilmesİ" dedi.

MHP’nin araştırma komisyonu önerisine CHP de destek verdi.

HDP’nin destek vermediği önergeye AKP de karşı çıktı. AKP’li vekiller, ASELSEN mühendislerinin öldürülüp öldürülmediğinin araştırılması için mecliste komisyon kurulmasını reddetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı hükümet çevreleri tarafından sıkça gündeme getirilen 'faiz ve döviz lobisi'nin araştırılmasına yönelik Meclis Genel Kurulu’nda verilen önerge, AK Parti’nin çoğunluk oylarıyla reddedildi. Meclis'te bugün yine AKP oylarıyla reddedilen bir başka önerge ise MHP'nin ASELSAN'daki şüpheli ölümlerin araştırılmasına yönelik önergesi oldu. 

<< Önceki Haber Hükümet önerileri bir bir reddediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER