Başbakan Yıldırım, büyükelçiyi Türkiye'ye çağırdıklarını istişare edeceklerini dile getirdi.
Kurtulmuş Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Almanya Parlamentosu'nun "çarpıtılmış ve mesnetsiz" bir takım iddiaları "soykırım" olarak kabullenmesi tarihi bir hatadır. Almanya Parlamentosu'nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir.Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz."
BÜYÜKELÇİ TÜRKİYE'YE ÇAĞRILDI
Alman parlamentosunun 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamasının ardından Türkiye’den beklenen hamle geldi. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, İstanbul’a çağrıldı.
Karslıoğlu’nun yerel saatle 14.45’teki (TSİ 15.45) uçakla Berlin’den İstanbul’a geleceği öğrenildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman parlamentosundaki oylamanın ardından bir tweet atarak, “Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir” ifadelerini kullandı.
“TARİHİ HATA”
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Almanya’daki oylamayla ilgili Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş şunları söyledi: “Almanya Parlamentosu’nun ‘çarpıtılmış ve mesnetsiz’ bir takım iddiaları ‘soykırım’ olarak kabullenmesi tarihi bir hatadır. Almanya Parlamentosu’nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz.”
“CİDDİ HASAR VERDİ”
AKP Sözcüsü Yasin Aktay ise söz konusu karar tasarısının Alman Federal Meclisi’nde onaylanmasının Türkiye-Almanya ilişkilerine ciddi hasar verdiğini belirtti.
Bir televizyon kanalına konuşan Aktay, “Alman Parlamentosu’nun kararı dostane bir tutum değildir. İlişkilere ciddi hasar vermiştir” diye konuştu.
Öte yandan AK Partili bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, AK Parti Meclis Grubu’nun Alman parlamentosunun kararının ardından ortak bildiri yayımlanması için TBMM’ye teklif sunacağını söyledi.
TBMM'DEN ORTAK BİLDİRİ HAZIRLIĞI
Öte yandan Almanya'nın bu kararına tepki göstermek için TBMM'de de ortak bir bildiri hazırlığı olduğu öğrenildi.