Suriye'de 'devrimin başkenti' olarak nitelenen fakat Esed rejiminin yeniden ele geçirdiği Humus'a dönüşler devam ediyor. Humus'ta, sadece Türkmen Mahallesi Baba Amr'a, 3 bin kişi döndü. Baba Amr'a dönenler zarar görmüş ve yarı yıkılmış evlerinde yaşıyor. Sabah ve ailesi ise ilk dönenlerden sadece bazıları.
Sabah ve ailesi de bombardımanda hasar görmüş evlerinde yaşıyor. Sabah, evinin nasıl bu hale geldiğini şu ifadelerle anlatıyor; "Evimize bomba isabet ettiğinde büyük bir patlama hissettik ve hemen evden dışarı koştuk. Sonra baktığımız zaman zeminin çöktüğünü gördük."
Geri dönmek isteyenlere de çağrıda bulunan Sabah, "İnsanlarda sabır ve cesaret olmalı. Geri dönmeli ve evlerini eskisinden daha güzel bir şekilde tekrar inşa etmeliler." diyor.
Humusluların Baba Amr'a geri dönmesini fırsat bilen Yusuf ise seyyar meyve, sebze satmaya başlamış. Baba Amr'a ilk geldiğinde alışveriş yapılacak yerlerin olmadığını belirten Yusuf, "Ben Baba Amr'a ilk geldiğimde gördüm ki insanların alışveriş yapacağı yerler yok. Buradaki insanlarda bana borç verdi ve bu işi yapmaya başladım. Faydalı da oldu." diye konuşuyor.
Baba Amr'da çatışmalar yaşanmaya başladığı sıralarda vatandaşların kimi yurt dışına kimi çevre bölgelere kaçtı. Yaklaşık yarım milyon Suriyeli şiddetli çatışmalar sebebiyle birçok defa yerinden oldu. Ama Suriye rejimin kontrolüne geçen bölgelere dönmeye devam ediyor. Döndüklerinde harabeye dönmüş evlerini tamir etmek onlar için en büyük zorluklardan sadece biri.
Öte yandan, "Devrimin başkenti" olarak adlandırılan Humus, Suriye'deki ayaklanmalar sırasında, Esed rejimi karşıtı birçok büyük protesto ve gösterinin yapıldığı şehirlerden biriydi. 17-18 Nisan 2011 tarihlerinde, on binlerce Suriyeli, Kuvvetli Meydanı'nda hükümet karşı sloganlarda atarak, Beşar Esed hükümetini protesto etmişlerdi. Protestoların şiddetlenmesi ve hükümet güvenlik güçlerinin, Esed karşıtı eylemcilere ateş açması sonucu en az 62 kişi hayatını kaybetmişti.
Humus'ta 3 yıl süren çatışmalarda en az 20 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. CİHAN