'Hz. Meryem kin, nefret ve öfkeyi engin şefkatiyle dizginlemiştir'


Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADİP) ile İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi'nin (İZDİM) ortaklaşa düzenlediği "Kur'ân–ı Kerîm'de ve Kitab–ı Mukaddes'te Hz. Meryem'in Şefkati" başlıklı uluslararası panel, sonuç değerlendirme metniyle sonra erdi. "Şefkatin Melikesi" ve müşfiklerin en güzel örneği olan Hz. Meryem'in hayatının bilinmesinin, insanlar ve özellikle de Hristiyan ve Müslümanlar arasında karşılıklı anlayışın ve barış içinde birarada var olma ahlâkının geliştirilmesine yardımcı olacağının vurgulandığı panele, 19 ülkeden yaklaşık 700 gözlemci katıldı. İzmir'de 19-20 Mayıs 2015 tarihlerinde panele, çeşitli ülkelerden 11 kurum da logo destegi verdi. Başkanlığını GYV Kadın Platformu Genel Sekreteri Müşerref Özer'in yaptığı panel değerlendirme heyeti Prof. Dr. Muhit Mert, Rev. Dubravko Turalija, GYV Başkan Yardımcısı Cemal Uşak ve Avusturya Friede Enstitüsü Başkanı Yasemin Aydın'dan oluştu.

Panelin değerlendirme metni şöyle:

"1- Şefkat kavramı, Yaratıcı ile insanlar arasındaki en kuvvetli bağlardan biridir.
2- Hz. Meryem, hayatı boyunca karşılaştığı kin, nefret ve öfkeyi engin şefkati ile dizginlemiş, küçük yaşlarda annesinin şefkat dolu kucağından uzakta kalmasına rağmen, kalbi tüm insanlık için merhamet ile çarpmış bir şefkat kahramanıdır.
3- Hz. Meryem, başta tüm insanlar olmak üzere Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında birarada barış içinde yaşama anlayışının inşaasında örnek alınacak en önemli ortak değerdir.
4- Sürdürülebilir barış, ancak şefkatle yoğrulmuş insanlarla mümkündür. Bu bağlamda Hz. Meryem'in bizlere sunduğu şekliyle öğrencilere şefkat odaklı bir eğitim verilmesi isabetli olacaktır.
5- Evrensel bir ortak değer olarak Hz. Meryem'in, insanlar arasında şefkatten köprüler kurarak çatışmalarla ayrışmış dünyamızı birleştirmede etkin bir rol oynayacağı açıktır.
6- Birbirinin derdiyle dertlenmek şefkatin bir gereğidir. Varlıkların bir şekilde birbirleri ile aralarında bir bağ olduğu farkındalığıyla acı çeken, yardıma ihtiyaç duyan ve duygusal olarak destek isteyene koşmak sosyal sorumluluk ve şefkat dolu bir toplumun inşaasında en temel dinamiklerindendir.
7- Şefkatten yoksun her davranış ve her girişim, yerini yanlış anlamaya ve catışmaya birakacağından, sürdürülebilir barış ve birarada var olabilmek için resmi ve gayriresmi diyalog çalışmalarına aralıksız ve ısrarla devam edilmelidir.
8- Panelin, uzman ve ilgililerin katılımıyla farklı bir temada yıllık olarak gerçekleştirilmeye devam edilmesini ve gelecek yıl düzenlenecek panelde, 'Kitab–ı Mukaddes'te ve Kur'ân–ı Kerîm'de Hz. Meryem'in İffeti' konusunun müzakere edilmesini tavsiye ederiz." CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER