ESKİŞEHİR (CİHAN)- HSYK'nın ara kararıyla 10 yaşındaki oğlu yoğun bakımda tedavi görmesine rağmen Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimliği görevinden Zonguldak'a düz hakim olarak atan Kemal Karanfil'den kendisini eleştiren Vali Güngör Azim Tuna'ya cevap geldi. Sokak çocukları ve uyuşturucu içen çocuklarla ilgili verdiği kararlar yüzünden kendisine 'şov yapıyor', 'taraflı hakim' diyen Vali'ye seslenen Karanfil, "Valiye değil, önüme gelen onlarca çocuğun yansıttığı sosyal gerçekliğe bakarım. Şov yapan değil, en güçlü hükümdara bile hakkı söylemekten çekinmeyen bir hakimim. Bu çocuk 356 suç işlesin diye mi size emanet edildi?" dedi. Karanfil, valinin bu sözleri ile kamu görevlisini görevinden dolayı hakaret suçu işlediğini belirterek, konuyla ilgili yasal yollara başvuracağını kaydetti.
Sosyal paylaşım sitesinden, 'zorunlu bir açıklamadır' başlığıyla bir yazı yazan Hakim Karanfil, sokakta yatan çocuklar için tedbir alınması gerektiği konusunda insani amaç ve duygularla yazdığı yazı için Vali Tuna'nın 'hakim şov yapıyor' şeklindeki beyanlarını hayretle öğrendiğini belirtti. Bu tür insani ve duyarlı yazılar nedeniyle memnuniyet duyarak teşekkür edip, çözüm üretmesi gereken Vali'nin, buna farklı anlamlar yükleyerek böyle açıklama yapmasını yakıştıramadığını kaydeden Karanfil, "Sayın Vali, Eskişehir'de sokak çocuğu olmadığını iddia etmekte ise de kusura bakmasın. Ama ben Vali Bey'in beyanlarına değil, her gün önümüze gelen onlarca çocuğun yansıttığı sosyal gerçekliğe bakarım. Tutuklanmak üzere gönderilen, sokakta yattığını, sabaha kadar soğuktan titrediğini belirten birçok çocuğu ne ile izah edecek? Vali Bey'e göre, başkasının montunu üşüdüğü için çalan çocuğu tutuklamış olsaydım hiçbir sorun olmayacak, cici ve tarafsız bir hakim oluverecektim." ifadesini kullandı.
Karanfil, Vali'nin açıklamasında, tutuklamadığı ve 18 yaşını doldurduğu için yurttan çıkarılan bu yurt çocuğunun 358 adet sabıkası olduğunu belirttiğini hatırlattı. Karanfil, "Adama sormazlar mı; acaba size emanet edilen 358 sabıkası olan bu çocuk, hangi ara bu kadar suçu işledi veya işlemesine müsaade edildi? Bunca suçu işlesin diye mi size emanet ettiler? Yok, 'yurttan çıkarıldıktan sonra bu suçları işledi' diyorsanız, yurdunuzda nasıl bir eğitim verdiniz de bu çocuk, çıkar çıkmaz bu kadar suçu işleyebildi?" dedi.
"VALİ BU ÇOCUKLARLA İLGİLİ HİÇ DERT EDİNDİ Mİ?"
Karanfil, kendisinin bir hakim, bir baba olarak asıl feryadının, 18 yaşını dolduruncaya kadar bu çocuklara geleceğe hazırlayacak kaliteli bir eğitimin verilmeyişi, üstelik '18 yaşını doldurdu' diye, kalacakları bir yer araştırılmadan sokağa salınması ile ilgili uygulama olduğunu kaydetti. Karanfil, "Halen 2828 sayılı yasanın 24. maddesi uyarınca (kısmi istisnalar dışında) 18 yaşını dolduran çocuklar hakkındaki korumanın kalktığı ve yurttan çıkartılarak kaderine terkedildiği, bu maddenin halen yürürlükte olduğundan Sayın Vali ne derece haberdar? Veya yurttan çıkartılan çocuklarla ilgili olarak ne gibi önlemler aldı? Onlara bir baba şefkat ve ilgisiyle yaklaştı mı? Yatacakları yer, yiyecekleri ekmeklerinin olup olmadığını dert edindi mi? Yurttan çıkan kaç çocuğun evlenmesine bizzat vesile olup, onların hayata tutunmalarını sağladı mı?" ifadesini kullandı.
"EN GÜÇLÜ HÜKÜMDARA BİLE HAKKI SÖYLEMEKTEN ÇEKİNMEM"
Ne şov, ne de dünyalık bir iş peşinde olmadığına dikkat çeken Karanfil, şöyle dedi: "Niyetim o olsa; iktidardaki çok etkili dostlarım aracılığıyla öyle yerlere gelirdim ki Sayın Vali, hakkımda yaptığı konuşmaları yapmaya cesaret edemezdi. Konuşmadan önce 50 kere düşünürdü. Ancak, dünya menfaatleri yerine adil, kimsenin karşısında eğilmeyen, rahatı ve çıkarları uğruna adalet ve doğrulardan taviz vermeyen, en güçlü hükümdara karşı dahi hakkı söylemekten çekinmeyen, bir hakim olmayı tercih ettim." Valinin bu ifadelerinin, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunu oluşturduğunu unutmaması gerektiğini vurgulayan Karanfil, bu konuda maddi-manevi tazminat davası açacağını dile getirdi.
"SÖZLERİ SEVİYESİZ, YASAL YOLA BAŞVURACAĞIM"
Karanfil, Gezi eylemleri yüzünden kesilen cezalarla ilgili olarak da Espark önünün 3 ay süresince işgali ve asayişin sağlanmasında zorlandıkları yönündeki gözlemler değerlendirilerek, ortalığın durulması, asayişin sağlanması için ilk para cezalarını, biri hariç, 6 hakimin onadığını hatırlattı. Ancak valilik ve emniyetin bu yetkisini kötüye kullanıp, neredeyse sokağa çıkan herkese bu cezayı uygulayınca, bu sefer sadece kendisinin değil, diğer sulh ceza hakimi arkadaşıyla birlikte bu cezaların iptali yönünde tercih kullandıklarının altını çizen Karanfil, "Verdiğimiz mahkeme kararlarını beğenmiyorsa kanun yoluna müracaat imkanı varken, hakkımda 'tarafsızlığını yitirmiştir' şeklinde sarf ettiği sözler, seviyesiz olup bunlar hakkında yasal yollara müracaat edeceğim." dedi.
CİHAN