İftar sofralarının maliyeti yaklaşık bin 500 TL

İftar sofralarının maliyeti yaklaşık bin 500 TL

Türk Büro Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, oruç açmanın maliyetinin geçen yıla göre yüzde 14,7 oranında yükseldiğini bildirdi. Harmandar, 29 gün sürecek Ramazan boyunca 4 kişilik bir ailenin oruç açma maliyetinin ise bin 493,21 TL olduğunu belirtti.

Türk Büro Sen Şube Başkanı Harmandar, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı çalışmayla iftar yapmanın TL bazında bedelinin hesapladığını söyledi. Harmandar, söz konusu araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 51,49 TL olduğunu ifade etti. Türk Büro Sen Şube Başkanı, 29 gün sürecek ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise bin 493,21 TL olduğunun belirlendiğini ifade etti.

Araştırmada oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Harmandar, "Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, bir ailenin günlük iftar bedelinin 51,49 TL, 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise bin 493,21 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 12,87 TL, aylık ise 373,23 TL olarak belirlendi. Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2014 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 44,88 TL, Ramazan ayı boyunca ise bin 346,40 TL olarak hesaplamıştı. Geçtiğimiz yıl 30 gün süren Ramazan ayı, bu yıl 29 gün olacak. Bir günlük fark da hesaba katılınca, oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde yüzde 14,7 oranında yükseldiği görülüyor.

Sendike Şube Başkanı Gani Harmandar, memur maaşının 2 bin 297,8 TL olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 65'ini, yani üçte ikisini ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti yüzde 14,7 oranında yükseldi. Ramazan ayı geldiğinde fahiş zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Önümüzde bir de ailenin masraflarının arttığı, hesapta olmayan birçok harcamanın yapıldığı Ramazan Bayramı var. Bayramlar özellikle çocuklar için bayramlıkların alındığı, harçlıkların verildiği günler ama çalışanlarımız uzun zamandır bayramlarda çocuklarına harçlık verememenin, bayramlık alamamanın burukluğunu yaşıyorlar. Toplu sözleşme masasında ülkemizin ekonomik gerçeklerini dahi göremeyen ve iktidar partisinin elini rahatlatmak için yüzde 3 + 3 zamma 'evet' diyen yetkilendirilmiş Konfederasyon, bunun hesabını çalışanlara vermelidir. Resmi rakamlara göre dahi bir yıllık enflasyon yüzde 8,09 olmasına rağmen ramazan enflasyonu yüzde 14,7 olmuştur. Aynı yiyeceklerle iftar edebilmemiz için geçen yıla göre 147 lira daha fazla para harcamak zorundayız ama bu yıl memur maaşları ortalama 65 lira arttı. Yani iki Ramazan arasında memurun zararı aylık 82 lira olmuştur. Düşük maaş alan memurlarımız açısından bu zarar aylık 100 lirayı aşmaktadır. Gelirimiz az, masraflarımız çok. Neresinden bakılırsa bakılsın, memurlara ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi ve toplu sözleşmeden doğan zararlarının telafi edilmesi gerekir."

Harmandar, çalışanların bu mağduriyetine son vermek için, toplu sözleşme görüşmelerinde tüm çalışanlara 'bayram ikramiyesi' talep ettiklerini hatırlatarak, "Rahmet ve bereket ayı Ramazan, Müslümanların kurtuluş ayıdır. Tüm Müslümanlar oruç tutarak, manevi anlamda kurtuluşu arzu ediyor, yetkililerden de memurlarımızı maddi, kendilerini manevi anlamda kurtaracak ve milyonlarca çalışanımızın ve emeklinin hayır duasına vesile olacak tedbirler almalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber İftar sofralarının maliyeti yaklaşık bin 500 TL Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER