Son dönemde kur yüzünden sıkıntılı zamanlar geçiren ihracatçılar eskiden çok daha farklı problemlerde uğraşmış. Örneğin; Kanada'dan gelecek ticaret heyetinin masrafları bir hayli can sıkmış, sonunda 'mali' durum elvermediği gerekçesiyle karşılamayacaklarını bildirmişler.
İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği'nin 75 yıllık ihracat öyküsünün yer aldığı kitapta ilginç anekdotlar bulunuyor. Kitapta yer alan birliğin karar defterleri ihracatçıların ne kadar zor dönemlerden geçtiğini ortaya koyuyor. Karar defterinden çıkan bazı ilgi çekici hikayeler şöyle:
Tarih 26 Haziran 1969. Başkanvekili Nusret Tamer'in başkanlığında toplanan yönetim kurulu, Kanada'dan gelecek ticaret heyetinin masraflarını 'mali' durum sebebiyle karşılamayacaklarını yazmış ve eklemişler: "... ihracatçılarımız ticaret odalarına da kayıtlı ve aidat ödedikleri, odaların daha geniş mali imkanları bulunduğu cihetle, bu husutaki masrafın odalar birliğince karşılanmasının uygun olacağına karar verilmiştir."
Bir başka örnek Singapur'a nohut ihracatı ile ilgili. 1982 yılında ihracat yapılmayan yerlere mal satabilen firmalara altın madalya verilmesi gündeme geliyor. Ödülü alan ise 1981 yılı içinde Singapur'a sattığı 49 bin 518 dolarlık nohut dolayısıyla Roberto Kapeluto firması oluyor. Diğer bir ilginç ihracat hikayesi Macaristan ile ilgili. Tarih 6 Ocak 1967. Birlik, Macaristan'ın istediği 500 tonluk ek kuşyemi kontenjanı hakkında bir karar alıyor. Kararda, iç ve dış piyasa fiyatlarına göre kuş yemi asgari ihraç fiyatlarının; dökme tonu 126, çuvallı ise 130 dolar olarak tespit edildiği yer alıyor.
İhracatçıların gündeminde yardım konuları da yer almış. 22 Şubat 1971'de toplanan yönetim kurulu, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından, kolera eğitim çalışmaları ve nakdi yardım kampanyası hakkındaki yazılan yazıya olumlu cevap veriyor ve 'her birlikten 600 lira olma üzere cem'an 3.000 lira ödenmek suretiyle iştirak edilmesinin uygun görüldüğüne' karar veriyor.
CİHAN