İklim değişikliği ciddi hastalıkları beraberinde getiriyor


Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, solunum yolu hastalıklarının alınacak tedbirlerle büyük ölçüde önlenebildiğini belirterek, bunun için doğru stratejilerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 15-16 Kasım'da G20 Zirvesi sürerken, Temiz Hava Platformu olarak 13 STK tarafından hazırladıkları ortak metni liderlere gönderdiklerini hatırlatan Yorgancıoğlu, bilimsel araştırmaların, iklim değişikliği ve hava kirliliğinin çağın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

İklim değişikliklerinin insan sağlığına ciddi zararlar vermeye başladığını belirten Yorgancıoğlu, "Tehditler, geçtiğimiz elli yılda insani gelişme ve sağlık alanlarında elde edilen küresel kazanımları baltalayacak büyüklüğe ulaşmıştır. Bu çerçevede kömürün küresel enerji bileşiminden hızla çıkarılması, hava kirliliği azaltılarak kalp-damar ve solunum sağlığının korunması yolunda ciddi bir adım olabilir." şeklinde konuştu. Yorgancıoğlu, 2009'da G20 ülkelerinin fosil yakıt teşviklerini sonlandırmaya söz verdiğine işaret ederek, "Maalesef, bugüne kadar bu yönde çok az ilerleme kaydedilmiş, G20 ülkeleri geçen zaman diliminde halkın sağlığı yerine, küresel şirketlerin çıkarlarını gözetmeyi sürdürmüştür." dedi.

Türkiye'nin kömür santralleri yoluyla enerji üretim sürecinde, dünyada Çin ve Hindistan'dan sonra en büyük üçüncü yatırımcı ülke konumuna ulaştığını aktaran Yorgancıoğlu, "Türkiye'de var olan 20'nin üzerindeki mevcut kömürlü termik santrale ek olarak 80'in üzerinde yeni termik santral yapılması planlanmaktadır. Önümüzdeki dönem kömürlü termik santral sayısında artışa gidilmesi halinde, Türkiye'de kömürlü santrallere bağlı olarak ortaya çıkacak sağlık yükü hızla yükselecektir." ifadelerini kullandı.

İKLİM ANLAŞMASI KARARA BAĞLANMALI

Yorgancıoğlu, sağlıklı yaşamak ve temiz hava solumanın bir insanın en önemli hakkı olduğunu dile getirerek, bunun sağlanabilmesi için G20 hükümetlerinin, enerjinin verimli kullanılmasına yönelik tatmin edici girişimlerde bulunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payının artırılmasını sağlaması ve yeni kömürlü termik santrallerin yapımından vazgeçmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

KOAH'IN TEK NEDENİ SİGARA DEĞİL

Toplantıda ayrıca KOAH hastalığının farklı nedenlerine değinildi. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bir akciğer hastalığı olan KOAH'ın sadece sigara içenlerde görülmediğini, tütün kadar zararlı olan başka sorunların da bulunduğunu söyledi. Bu noktada ortaya çıkan en önemli riskin ev içi kirleticiler olduğunu belirten Kılınç, şunları kaydetti: "Özellikle kırsal kesimde, büyük kentlerin varoşlarında organik yakıtlar yakılıyor. Kırsal kesimde tezek, çalı çırpı ısınmak için yakılıyor. Bunların dumanlarını solumanın da akciğer üzerinde etkileri var." Organik yakıtların dumanının sadece maruz kalan kişileri değil gelecek nesiller üzerinde de negatif etkisinin bulunduğunu ifade eden Kılınç, "Gebe bir kadının bebeği akciğer hastalıklarına aday olarak dünyaya geliyor. Beslenme bozuklukları, sosyo-ekonomik yapı gibi diğer çevresel faktörler de hastalığın ortaya çıkışında rol oynuyor. Ancak sigara katillerin ağababasıdır." dedi.

TEMİZLİK MAHZEMELERİ KOAH'A NEDEN OLABİLİR

Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ise evde kullanılan temizlik malzemelerinin KOAH'a neden olabileceğini söyledi. Kalyoncu, "Kezzap, tuz ruhu gibi bizim tuvaletlerimiz ameliyathane gibi. Reklamlarda sürekli tuvaletlerdeki mikroplar gösteriliyor. Bu temizleyiciler de astıma KOAH'a neden olabilir. Kirli olalım demiyoruz ama ipin ucunu da kaçırmayalım." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 57'Sİ SOBAYLA ISINIYOR

Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız, Türkiye'de 28 bin insanın hava kirliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini aktardı. Türkiye'de evlerin yüzde 57'sinin sobayla ısındığını belirten Akyıldız, kömür, termik santral gibi pek çok değişkenin başta akciğer hastalıkları olmak üzere ve kanser gibi hastalıkları tetiklediğini dile getirdi.
CİHAN
<< Önceki Haber İklim değişikliği ciddi hastalıkları beraberinde getiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER